top of page

Aklihegy

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2022. február 19-én
gyalogtúrát szervez

Kedves Hazajáró túratársak!

 

Kárpátalja egy eldugott, de annál izgalmasabb csücske várja a Hazajárót. A hajdani Ugocsa vármegye egyik legrégebbi településére, Aklira látogatunk el. Egykor a legjobb szőlőtermő vidékek között tartották számon és ma is tüzes borokat kóstolhatunk itt.

Első látnivalónk a XV. század során gótikus stílusban épült református templom. Áhítat után, Isten áldásával indulunk túránkra. Autóinkkal tovább utazunk Aklihegy településére. Járműveinket hátrahagyva a Kóré-domb felé vesszük az irányt, majd érintjük a Sárga-forrást. Csodás kilátásunk lesz az egykor Ugocsához - ma Romániához - tartozó Halmira és Halmihegyre.

Némi kaptatóval érünk fel a Nagy-kőhöz. Ám előtte szívélyes fogadtatásban lesz részünk ugocsai barátainknál, vigyázat, pálinkával kínálnak! A Nagy-kőtől tovább vándorolunk a Gyulai-hegy természetvédelmi területre, ahol számos olyan növény- és állatfaj él, amely szerepel Ukrajna Vörös Könyvében. Megtekintjük a Török-pincét és a Vérvölgyet, amely a tatárjárás pusztításának hordozza az emlékét. A régi Kőbánya érintésével térünk vissza járműveinkhez.

A túra végeztével egy ízletes bogrács-gulyásra térünk be Nevetlenfaluba.

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 08:00

A túra kiindulási és érkezési pontja: Aklihegy

Teljes túratáv: kb. 14 km

Kiknek ajánljuk: kezdő túrázóknak

A túra nehézségi szintje 1-5 skálán: 2

Utazás módszere: telekocsi

Ár: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 80 UAH/fő

       Aki nem tagja az Egyesületnek: 160 UAH/fő

       14 éves kor alatt ingyenes.

Mit hozzunk magunkkal: étel+ital (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki), meleg tea, váltócipő, terepi védőital, jókedv :)

FONTOS! Minden túratársat arra kérünk, hozzon magával személyi igazolványt, mivel közvetlen közelünkben húzódik az ukrán-román államhatár!

akli.jpg
_DSC2110.jpg
_DSC8292-Pano-2.jpg
bottom of page