top of page

Buzsora

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2023. április 15-én
gyalogtúrát szervez

Kedves Hazajáró túratársak!

 

A Volóc fölé magasodó Buzsora 1095 méteres csúcsát vesszük ezúttal célba. Már jártunk ezen a hegyen, az első túrák között volt ez. Több útvonalról is meg lehet közelíteni, ezúttal a volóci Mencsul-hágóról, a sárga túrajelzésen vágunk neki a csúcs meghódításának. Innen 9,5 km-t kell megtennünk, hogy a Buzsora tetején találjuk magunkat. Az út tisztásokkal tarkított erdőben hullámvasútszerűen vezet, a csúcs előtt némi kaptatóval. Fantaszikus körpanoráma tárul elénk: a Borzsa-havas vonulata a Firczák-havassal és a Sztojjal, a legendákkal övezett Vezérszállás és Szarvasháza, a Latorca völgye, a Pikuj sziklapiramisa, az Osztra-hora kettős csúcsa és a Róna-havas.

Nem térünk vissza ezen az útvonalon, pihenő után indulunk a kék jelzésen a Latorca völgyébe, a busz már itt fog ránk várni. A kiindulópontunk magasabban található, mint ahová leereszkedünk a túra végeztével, így az szintvesztés is jelentősebb. Visszafordulási lehetőség a túrán nincs.

Mivel az április szeszélyes, a túra megvalósulása az időjárási körülményektől függ.

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 07:30. A Hazajáró egyik erénye a pontosság, kérlek ne késs!

A túra kiindulási pontja: Volóc

A túra érkezési pontja: Ábránka (Vezérszállási letérő)

Teljes túratáv: 15 km

Szintemelkedés: 760 m

Szintvesztés: 1010 m

Kiknek ajánljuk: közepesen edzett túrázóknak

A túra nehézségi szintje 1-5 skálán: (erős) 3

Túravezető, szervező: Vezsdel László

Utazás módszere: autóbusz. Mivel A pontból B pontba túrázunk, így nincs lehetőség külön járművel csatlakozni.

Utazási költség: 300 UAH/fő

Ár: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 100 UAH/fő

       Aki nem tagja az Egyesületnek: 200 UAH/fő

Mit hozzunk magunkkal: személyi igazolvány, esőkabát, túrabot, étel+ital (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki), meleg tea, terepi védőital :)

bottom of page