top of page

Csorna-hora túra

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet

szervezésében 2020. augusztus 21-23 között túrát szervezünk a Csorna-hora hegységbe

Csornahora-túra: Petrosz, Hoverla

Kedves Túratársak!

Vidékünk legismertebb, legtöbb turázó által felkeresett hegycsoportja a Csornahora vonulata. Talán azért is, mert ez a vonulat őrzi mind a hat 2000 méter fölötti csúcsot az országban.

A következő sátras túránkon ebből kettőt veszünk célba.

Azt írtam sátras túra, de vannak ennek változatai is. Íme:

Augusztus 21-én (péntek) indulunk 14:00-kor a beregszászi római katolikus templom mellől.

Egy-két kisebb pihenővel érkezünk Kőrösmezőre. Egy vendéglátó barátunk kertjében a Lazescsina (Mezőháti) - patak partján verjük fel a sátrainkat, melyben ugyanitt két éjszakát töltünk összesen. Akik nem szeretnének sátorban aludni, azok számára foglalunk szállást a vendéglátónál!

Augusztus 22, (szombat)

Reggel 7:00-kor indulunk Gaz66-os teherautóval a Petrosz oldalában található Sumneska-gyephavasig (1590 m). Innen a gyalogtáv mindössze 4,5 km, amit kb. 1,5 óra alatt tudunk teljesíteni. Ez az az túraútvonal, ahonnan a legkönnyebben meg tudjuk közelíteni a 2020 méteres Petrosz csúcsát. A szintmagasságokból kiderül, hogy mindössze 430 méter szintemelkedés lesz a Petroszig

Tóth Gyula fafaragó mesternek köszönhetően emlékoszlopot állítunk a Petrosz csúcsán és egy kisebb megemlékezést tartunk. A 2020-as év ugyanis számos dologhoz köthető, mind történelmünk szempontjából, mind pedig az egyesület létrejöttével kapcsolatban is.

Azok a túratársak, akik csak a Petroszra szeretnének a csapattal tartani, a csúcstámadás után visszatérhetnek az autóhoz és leutaznak Kőrösmezőre. A visszatérők közül már ki-ki eldöntheti, hogy hazautazik-e még ezen a napon, vagy marad még szombat estére is sátrazni.

A csapat másik részével folytatjuk az utat a Hóvárra (Hoverlára) Erős szintvesztés után némi lapos szakasz következik, majd meghódítjuk a Hoverla csúcsát is. A Petrosz - Hoverla táv 9 km. Ezt követően pedig 8 km-en 1100 méter szintvesztéssel érkezünk Kozmoska (Kozmescsik) turistatelepig, ahol már vár ránk ismét a GAZ66-os teherautónk. Visszautazunk a kőrösmezői táborhelyre.

Összesítve a teljes táv: 4,5+9+8 = 21,5 km.

Ár: csak a Petroszra - Egylet tagoknak 50 hrivnya, tagsággal nem rendelkezők: 100 hrivnya

Petrosz, Hoverla: tagoknak 100 hrivnya, tagsággal nem rendelkezők 200 hrivnya

Plusz költség:

GAZ66-os teherautó Kőrösmezőtől a Sumneska gyephavasig 2000 hrivnya/autó

Az autó 18 személyes, de összehúzva magunkat, akár 20-an is elférünk.

GAZ66-os Kozmescsiktől Kőrösmezőig 1000 hrivnya/autó - ez a költség csak azokat terheli, akik a teljes távot teljesítették.

A teherautó költségét arányosan osztjuk le a résztvevők között!

Tisztelettel, Bíró András

a Kárpátaljai Hazajáró Egylet elnöke

bottom of page