top of page

Csornohora

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
 2021. augusztus 5-8. között
 sátras túrát szervez

„Az úristen parancsára az ördög műve e hegység, az istentelen emberiség megbüntetésére. A sátán sziklát emelt sziklára, iszonyú mélységeket, hótakarta területeket, sötét sziklahasadékokat s megmászhatlan bércztornyokat teremtve. Műve oly borzasztó lett; hogy sz. Mária az oly keményen megbüntetett emberiségért könyörögve engedélyt kapott, a vadonnak borzalmait enyhíthetni. A zord bérczoldalokat zöld havasi legelőkkel s teljes díszben pompázó virág szőnyegekkel takarta be; a magányos tengerszem a sziklák vadonjában, a gyönyörű erdők - az ő műve. Az ő parancsára fakadt a forrás, mely kristály tiszta vizével a völgy felé csörgedez. Igy lett a hegység-zord s egyúttal - szép! A vándor borzadva halad e hegyormok- és gerinczek zord vadonjában, és - mélyen fellélegzve, élvezi utána az őserdő tündéri látványát, a havasi legelő kies képét, a tengerszem regényessógét!"

Siegmeth Károly,

Földrajzi Közlemények, 1883

Kedves Hazajáró túratársak!

Az év első teljesítménytúrájára invitálunk titeket. A Csornohora főgerincén menetelünk végig 6 db 2000 méter fölötti csúccsal (4 nap, 3 éj sátorral).

Augusztus 5. (csütörtök)

Tervezett napi túratáv: 17 km

Indulás reggel 5:00-kor, Beregszász, római katolikus templom mellől. 

Csak szükséges megállókat tartunk Kőrösmezőig. (Érkezés kb. 9:00-10:00 között). Itt biztonságba helyezzük az autóinkat és innen indítjuk a gyalogtúránkat. Előtte viszont hivatalosan bejelentjük a csoportot a hegyimentők kőrösmezői bázisán.

Túránkat Kőrösmező központjából indítjuk. Keresztülhaladunk a római katolikus és egyúttal egy I. világháborús magyar katonatemetőn.  Innen a Kosztalivka nevű hegygerincre vezet utunk.  Ezen a gerincen több vonalban találhatunk Árpád-vonal bunkereket. Többségük szerkezete még épségben van, de van közöttük olyan, mely elsüllyedt és van olyan is, amelyiket szétrobbantottak.   

Elhagyva a gerincet, szó szerint hegyen-völgyön át, egy olyan pontra érünk, ahol csodálatos körpanoráma fogad. A Hóvár (Hoverla), a Kőhavas (Petrosz), az Iker-havas (Bliznyica) csúcsaiban gyönyörködhetünk, valamint a Gorgánok gerincében és a Zöld völgy csodás látványában.  Meglepetésként érhet, hogy itt még lakóházakkal találkozhatunk az erdő szélén, messze Kőrösmezőtől. Erdei úton folyatatjuk a Kis Szecsőly oldalában folyamatos emelkedővel az utat, majd a Kis Petrosz után elérjük az első 2000 méter fölötti csúcsot, a Kőhavast! 

Egyesületünk életében fontos állomás volt a Kőhavason állított kopjafa. Természetesen felkeressük és pihenőt tartunk. 

Kőrösmezőt 630 méteren találjuk, a Kőhavas csúcsa pedig 2020 méter, vagyis 15 km megtétele alatt 1390 méter szintemelkedést küzdünk le. Innen még 1,5-2 km-t le kell ereszkednünk, hogy megfelelő sátorhelyet találjunk. 

Augusztus 6. (péntek)

Tervezett napi túratáv: 15-20 km

Attól függően, hogy hol találtunk sátorhelyet, a Hóvár (Hoverla) csúcsa mindössze 6-6,5 km-re lesz a sátorhelyünktől. Itt már kisebb szintet kell kimásznunk, mint az első napon. Kb. 500-550 szintemelkedés. Ha tiszta lesz az idő, innen már láthatjuk az utolsó főcélt is, a Csornahorai Pop-Iván 2028 méteres csúcsát.  A Hóvártól a Pop Ivánig végig az egykori határsávot jelölő oszlopok mentén haladunk. Az oszlopokon a P - lengyel, valamint a CS - Csehszlovákia - jelzések találhatók, de gyakorlatilag egybeesik az ezer éves magyar határral. 

Most pedig következzen egy kis szárazanyag a hegyek-csúcsok neveivel és adataival. Mindezeket érintjük a túránk során:

Breszkul (1950 m), Pozsizsevszka (1822), Dancis (1855), Bölényhavas (Turkul 1933), következő 2000 fölötti csúcs a Rebra (2001). Ezt követően kitérőt teszünk délnyugati irányba az Ősztetőre (Gutin Tomnatik, 2016). 

Várhatóan ennek környékén lesz a második sátorhelyünk.

Augusztus 7. (szombat)

Tervezett napi túratáv: kb. 10-15 km. 

Tovább a főgerincen: Kökörcsines (Brebeneszkul, 2036), Kishavas (Mencsul, 1998), Dzembronya (1877), Csornahorai Pop Iván (2028). 

A hegy koronája az erődszerű, kissé romos, de valamelyest mégis felújított épület, egy 5 emeletes egykori csillagvizsgáló obszervatórium. 

Innen kissé visszereszkedünk a főgerincen, majd lefelé indulunk a hegyről, mivel a Pop Iván oldalában várakoznak ránk a GAZ 66-os teherautónk, hogy visszautazhassunk Kőrösmezőig. 

Sárorhelyet patak vagy folyóparton választunk. Ajánlat: az egykori Budapest szálló (ma hotel Edelweis) parkjában, vagy Francz Tamásék kertjében (ez utóbbit már ismerjük.)

Augusztus 8. (vasárnap)

Kipihenten indulunk haza. Megálló Tiszaborkúton a sörmanufaktúra üzeménél. Igény szerint akár 1 órás idegenvezetéssel, 5 féle sör kóstolásával. 

 

Árak és technikai információk:

A túradíj a KHE tagjainak 250 hrivnya/fő, aki nem tagja az egyesületnek 500 hrivnya/fő

Az ár nem tartalmazza a GAZ 66-os teherautók költségét, melyek visszaszállítanak Kőrösmezőre. 17 személyesek és 4500 hrivnyába kerül/autó. 

A költség felét az egyesület fizeti, vagyis 130-135 hrivnya körüli költség terhelődik mindenkire. 

Nehézségi fokozat 1-5 skálán: 5

Kinek ajánljuk: 18 éves korosztálytól gyakorlott túrázóknak. 

Teljes túratáv: 45-48 km

Túravezetők: Bíró András, Varju Zoltán, Vezsdel László

 

Mit hozzunk magunkkal:

-személyi igazolvány+pénz vízálló tokban,

-napszemüveg, fejfedő, esőfelszerelés (esőkabát-esőnadrág, kamásli), váltás ruházat és cipő, könnyű papucs (este jó szolgálatot tesz)

-túrabot

-kulacs, ivóvíz és élelem a túranapokra (+müzliszeletek, étcsoki, szőlőcukor, pezsgőtabletta), evőeszközök, gázfőző és gáz, fém főzőedények

-bicska, fejlámpa (+tartalék elem/akkumulátor), powerbank, töltőkábel

-egészségügyi csomag (toalettpapír, nedvestörlő), egyéni gyógyszerek

-naptej, szúnyog/kullancsriasztó, ajakápoló

-sátor, hálózsak, matrac, felfújható párna (utóbbi egyéni preferencia)

-szemeteszsák

-megfelelő méretű hátizsák

-terepi védőital!

bottom of page