top of page

Délvidéki portya

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2022. március 4-8 között
kirándulást szervez

"Bőven termő, erős nemzedékeket szülő föld! Bácsország! Hány nép ütött tanyát viruló téreiden, s hányszor tiporta le a meghonosúltakat idegen nép: hogy elfojtsa a virágzásnak indúlt kultúrát. És te áldott föld, mindannyiszor kibocsátád éltető őserődet s új virágzást fakasztottál az itt lakó ember számára."

Városy Gyula

Kedves Hazajáró túratársak!

 

2022-ben megpróbáljuk több alkalommal meglovagolni a hosszú hétvégéket. Nagy valószínűséggel több munkahelyen is szabadnap lesz a március 8, kedd, és az azt megelőző hétfő is.

Délvidéki portyára indulunk egy kiváló honismereti vezetővel, Faragó Zoltánnal, aki több alkalommal mutatta be szülőföldjét a Hazajárók kamerái előtt.

Az utazás programját is tőle kaptuk.

Jelentkezési határidő február 10. A határidő lejártát követően is lesz lehetőség a jelentkezésre, de csak a szabad helyek függvényében.

1. nap. 2022. 03. 04. (péntek)

Gyülekező a beregszászi római katolikus templom mellett. Indulás 15:00-kor. Határátkelő: Asztély - Beregsurány.

Utazás Tóthfaluig csak technikai megállókkal (kb. 510 km).
Érkezés este 22:00 körül, vacsora.

2. nap. 03.05. (szombat)

Reggeli 7.30-kor, indulás 8:30

Szabadka, a délvidéki szecesszió fővárosa. Itt megtekintjük a városházát, a főteret, a mézeskalács házat, a kaptáros házat, a Kosztolányi emlékeket, majd irány az egykori Bács-Bodrog vármegye székhelye, Zombor. Itt láthatjuk az egykori vármegyeházát egy millenniumi emlékművel a környék legnagyobb festményével, ami a Zentai csata címet kapta. Továbbhaladva megállunk délvidék Csíksomlyójánál, Doroszlón, ahol 2 napig tart a búcsú. Itt egy csodakút található, ahol csodás gyógyulások szoktak történni. Továbbhaladva megtekintjük Bács várát, ami az egyik legrégebbi épített középkori magyar emlék a Délvidéken. Vacsora, szállás Tóthfaluban.

3. nap. 03.06. (vasárnap)

Reggeli 7.00-kor, majd irány Belgrád, Szerbia fővárosa. Itt megtekintjük Nándorfehérvárt, majd megkoszorúzzuk a magyar emlékművet. Zimonyban felkeressük a millenniumi emlékművet, aminek a felújított határon túli párja Munkácson található, majd irány a Tisza-torkolat, ahol hajókázunk egyet. Vacsora szállás Tóthfaluban.

4. nap. 03. 07. (hétfő)

Tiszamente túra: Óbecsén felkeressük a Ferenc csatorna zsilipjét, amit Eiffel irodájában terveztek. Csúrogon megkoszorúzzuk a '44-es magyar áldozatok emlékművét, majd Nagybecskerek főterén egy rövid sétát teszünk, ahol látni fogjuk a katedrálist, Torontál vármegye székházát, majd irány Aracs, ahol egy Árpád-kori pusztatemplomot tekintünk meg, ami Délvidék legjelentősebb épített öröksége. Búcsúest malacsütéssel, vacsora, szállás Tóthfaluban.

5. nap 03. 08. (kedd)

Reggeli után ismerkedés a vendéglátó falucskával: parkok, szobrok, mini Délvidék, lovaskocsikázás, tájház, majd irány a határ.

A kirándulás ára 160 euró/fő mely tartalmazza:

- szállást falusi vendéglátásban, félpanzióval, 2-3 ágyas szobákban.  

- utazást busszal

- búcsúsestet malacsütéssel. Ebben korlátlan pálinka és sült malac fogyasztása:) , illetve fejenként 1-1 üveg sör, vagy 4 főre 1-1 üveg bor...

Az egyesület vállalja minden belépődíj és a honismereti vezető tiszteletdíjának kifizetését.

Előleg:

80 euró/fő, amit a következő hónapokban akár részletekben is lehet fizetni.

Aki nem tagja az egyesületnek, annak 195 euró/fő a kirándulás ára.

Külföldi kirándulásaink kedvezményeit csak azok a tagjaink vehetik igénybe, akik befizették a 2022-es év tagsági díját és már legalább 3 túránkon vagy kirándulásunkon részt vettek.

bottom of page