top of page

Éleskő (Osztra-hora)

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet

szervezésében 2021. május 29-én

 túrát szervezünk

„Nem messze a lengyel határtól … tárulnak elibénk az ungmegyei poloninák. Erdőtlen, de nem kopár, csupán pázsittal borított magaslatok ezek, igazi gyep-havasok, a melyek halavány zöld tetőikkel a környező erdős hegyek sötétlő tömege fölé emelkedve változatos hegyalakulataikkal magukra vonják az arra vetődött utas figyelmét.

Közbül a képet az Osztra adja. Széles talapzaton pihenő hegytömegét sűrű erdő fedi, a mely felhúzódik a szabályosan emelkedő hegy derekáig. A csúcs maga fedetlen, szabad, kevélyen mered a magasba. Szépen határolt kúp alakú ormával büszkén nézi társait, mintha náluknál különb volna, mintha nem is közéjük tartozna. Pedig egy test, egy vér mind.”

Dr. Strömpl Gábor,

Turisták Lapja, 1910

Kedves Hazajáró túratársak!

Ezúttal ismét egy ismerős vidékre látogatunk, mégpedig a Szarvas-patak fölé emelkedő olyan csúcsra, melyet eddig csak kerülgettünk. Nem más ez, mint az Osztra-hora – régi magyar nevén Éles-kő – 1405 méteres kettős orma, mely a Róna-havas második legmagasabb pontja.

Amolyan kombinált túra ez, hiszen az erdőből kiérve egy kis gerinctúrában is részünk lesz. Az autókat közvetlen a kiindulási ponton, egy kisebb tisztáson helyezzük el. A túraút nagy része szép ösvényen vezet bükkös erdőben, útközben egy tisztáson találkozunk egy vadászházzal és forrással is. Körülbelül 1200 méteres magasságban érünk ki a gyephavasra. Innen az első kereszttel jelölt csúcson át vezet az ösvény a fő célpontunk felé.

A körpanoráma pazar, fent a csúcson csupa ismerős köszön vissza nekünk, a sor a teljesség igénye nélkül: a Róna-havas hatalmas tömbje, a Pikuj jellegzetes piramis alakú csúcsa, távolabb a Buzsora és a Borzsa-havas a Sztojjal.

 

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 07:30;

A túra kiindulási és érkezési pontja: Hidegrét (Пашківці);

Teljes túratáv: 13 km;

Szintemelkedés: 950 m;

Kiknek ajánljuk: közepesen edzett túrázóknak;

Túravezető, szervező: Vezsdel László;

Utazás módszere: telekocsi;

Ár: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 50 UAH/fő;

       Aki nem tagja az Egyesületnek: 100 UAH/fő;

Mit hozzunk magunkkal: étel+ital (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki, min. 1,5 l víz), esőkabát, napszemüveg, napellenzős sapka, naptej, túrafüzet, "terepi védőital", jókedv.

bottom of page