top of page

Ugocsa non coronat!

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet

szervezésében 2021. január 30-án évnyitó túrát szervezünk

 " Itt állok a Fekete-hegy tetején és nézem, ahogy a Tisza kilép a tágas Alföldre. A hegy nyugati lábánál terül el Nagyszőlős városa. Alkonyodik. Hosszasan elmerülök gondolataimban. Majdnem éjfél lett, mire lebotorkáltam a hegyről és eljutottam a szállásomra, közvetlenűl a kastély szomszédságában. Megálltam a kastély előtt, és elégedetten nyugtáztam, hogy a kapu nyitva áll. Amikor kitört az 1848-as forradalom, ükapámat a politikai események huzamosan elszólították otthonától, de családjának és a cselédségnek meghagyta, hogy a rászorulókat és a sebesülteket fogadják be, lássák el őket élelemmel, adjanak nekik szállást, s a kaput hagyják nyitva, míg ő vissza nem tér. Azóta összedőlt egy világ, Nagyszőlőst elszakították Magyarországtól, Csehszlovákiához, majd a Szovjetúnióhoz, végül Ukrajnához került, de a kapu ma is nyitva áll. "

(Perényi János, Nagyszőlőstől Rabatig)

Kedves Túratársak!

Ezekkel a szívbemarkoló gondolatokkal kezdődik Perényi János, Nagyszőlőstől Rabatig című könyve. Ezúttal erre a történelemmel ezer szállal átszőtt vidékre, Ugocsa vármegye központjába Nagyszőlősre és az egykori vármegye legmagasabb pontjára a Fekete-hegyre várunk benneteket.

Program:

07:50 - gyülekező Beregszászban a Római katolikus templom mögött, a Pásztor Ferenc Zarándokház előtt.

08:00 - indulás Nagyszőlősre (természetesen akik útba esnek közben is lehet csatlakozni);

09:00 - megérkezés Nagyszőlősre a Ferences Kolostor udvarán parkolás, majd pálinkával indítjuk túraévadunkat.

Első ízben megtekintjük az Árpád korból ránk maradt XIII. századi Nagyboldogasszony Római Katolikus templomot (Kárpátalja legnagyobb középkori templomhajója és legjelentősebb román stílusú emléke). Ezután a szőlőpréselő Miska bácsinak köszönünk "Jó napot!", majd az egykori zsidó gettó előtt haladunk el.

Következő megállónk a történelmi Ugocsa vármegye legjelentősebb dinasztiájának a Perényi család reneszánsz és barok stílusú kastélyánál lesz.

A továbbiakban az ősi "Kankó vár" romjait látogatjuk meg. Itt hallhatunk a város történetéről, Ilka legendájáról és megtudhatjuk milyen kapcsolatban van a híres "törökverő" Kapisztrán Szent János a településsel.

A várromtól utunk a Fekete-hegy legmagasabb pontjára vezet. A túra első szakaszát földúton tesszük meg, mely erdei csapásban folyatódik. Az út legjelentősebb része ritkán látogatott erdei ösvényen vezet. 

Elérve a Fekete-hegy 565 m-es csúcsát mindenki megkapja túrakönyvébe az első pecsétet.

Visszafelé egy másik ösvényen ereszkedünk le a hegyről. Út közben elmegyünk a hegy oldalában található barlang bejáratához (a bártrabbak be is mehetnek - hozzatok lámpát). Ezután a hegy déli lejtőjén található sziklateraszokhoz látogatunk el, ahonnan pazar kilátás nyílik a Tisza völgyére. Innen visszatérünk a belvárosba ahol Ferences kolostorban (itt parkolnak az autók) egy forró babgulyással várnak bennünket. A finom étel elfogyasztása után megtekintjük a kolostor barokk kápolnáját majd haza indulunk.

A túra várható időtartama: a várromtól oda-vissza kb. 3-4 óra. Ez függ az időjárási viszonyoktól és a csoport erőnlététől.

A túra hossza: a Ferences Kolostortól (ahol az autókat hagyjuk) oda-vissza 10 km;

A túra kiindulási pontja: 130 m;

A túra legmagasabb pontja: 565 m;

Szintemelkesés: 570 m;

Túravezető: Varju Zoltán;

Estebéd a kolostorban: előreláthatólag 15.00-tól;

Hazaindullás: 16:00 órától;

Visszafelé fakultatív megálló a tiszaújlaki Turulmadaras emlékműnél, koszorúzás a Rákóczi Szabadságharc előtt tisztelegve.

Utazás: telekocsi;

Ár: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 50 hrivnya/fő;

Aki nem tagja az egyesületnek: 100 hrivnya/fő;

Gulyásleves: 65 UAH/fő;

 

Egyéb információ:

A tagsági névreszóló plasztik kártya ingyenes!

A túraigazoló pecsétes kisfüzet 30 UAH/db (ez tartalmazza a 2020 és 2021-es túráinkat).

(Fénykép: hu.vynohradiv.info)

bottom of page