top of page

Feltámadács-csúcs

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2022. április 9-én
gyalogtúrát szervez

"Gyönyörű látványt nyújtanak az egymás felett emelkedő, egymáshoz majdnem
hasonló alakú hegykúpok megszámlálhatatlan sokasága s a szűk völgyeket és erdők oldalait ékesítő sötét-szürke pala-rétegek és kékes-szürke s mállási helyein fehér vagy sárgás homokkőszirtek, mik, csodálatos alakzatokat mutatva, folytonos változatosággal gyönyörködtetik a szemlélőt."


Lehoczky Tivadar
Képek a Bereghi-havasokról, 1880

Kedves Hazajáró túratársak!

 

Húsvét ünnepének közeledtével a Hazajáró a Feltámadás-csúcsot veszi célba. Hol is található ez? Körtúra keretében a Borzsa-havas északnyugati gerincét ismerjük meg egy kicsit alaposabban. Ugyan a vonulatban már több alkalommal kalandoztunk, ezen részében viszont csak a tekintetünkkel jártunk.

Volócról egy réten keresztülvágva indulunk, majd egy meredek hegyoldalban folyamatos emelkedéssel jutunk ki az egyre ritkuló bükkerdőből. Innen már csak egy karnyújtásnyira van a csúcs! Rövid pihenő alatt gyönyörködünk a körpanorámában. Valamivel könnyebb dolgunk lesz mint ennek előtte, hisz a hullámzó hegygerincen folytatjuk tovább utunkat. Másfél kilométer megtétele után elérjük a Temnatik (Sötétes) 1343 m magas csúcsát, mely egyben túránk legmagasabb pontja.

A már megszokott Hazajárós hagyományaink után menetelünk tovább. A Sztoj illetve a Firczák-havas látványába feledkezve 2,5 km megtétele után a Plajon találjuk magunkat, innen folyamatos ereszkedéssel, 8 km múlva térünk vissza Volócra.

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 07:30. Gyülekező 7:20-tól.

A túra kiindulási és érkezési pontja: Volóc

Teljes túratáv: 17 km

Szintemelkedés: 1017  m

A túra nehézségi szintje 1-5 skálán: (erős) 4

Kiknek ajánljuk: gyakorlott túrázóknak

Túravezető: Varju Zoltán

Utazás módszere: telekocsi

Ár: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 80 UAH/fő

       Aki nem tagja az Egyesületnek: 160 UAH/fő

Mit hozzunk magunkkal: étel+ital (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki), meleg tea, váltócipő, terepi védőital, jókedv :)

bottom of page