top of page

Verecke és a Pokol-bérc

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2021. szeptember 17-19. között
 túrát szervez

„Sokan felvetették a kérdést, hogy Kárpátaljának melyik része a legszebb? A Vojvodina völgy harsogó vízesései, a Mokránka és Kvasny patakok romantikus tájai, a Pikuj sziklapiramisa, vagy a Gorgány alatt elterülő s teljes eredetiségükben megmaradt őserdők, vagy esetleg a havasi legelők téli és nyári képei? … Ha választ kellene adnom, magam sem tudnám megmondani, melyik szebb, melyik nyújt felejthetetlenebb élményt? Azt hiszem mindenik! Itt ezekben a végtelenbe nyúló hegyekben, ahol a kultúrember láthatatlan küzdelmében a vadtermészettel már sokhelyütt észrevehető a modern technika fölénye, mégis olyan parányinak érezzük magunkat a természet nagyságával és csodáival szemben. Aki idejön, az valóban tartsa be a turista tízparancsolatát és „áhítattal lépjen a természet szentélyébe".”

Sinály Károly,

Turisták Lapja, 1939

Kedves Hazajárók!

 

 

 

Verecke és a Pokol-bérc

Szeptember 17-19.

Nevezési díj: 3000 Ft/fő

2 túra és a honfoglalási emlékmű a Vereckei hágón

Az érdeklődők számára szállást kínálunk a Kárpátaljai Hazajáró Egylet kulcsosházában 2500 Ft/fő áron étkezés nélkül vagy félpanzióval 5000 Ft/fő áron. 

Összesen 15 vendégággyal rendelkezünk, így elképzelhető a külön-külön érkezők társítása egy-egy szobában. 

Nagyobb létszám esetén más, közelben lévő hotelekben kínálunk szállást. 

Beutazáshoz szükséges: érvényes útlevél, 2 oltást igazoló dokumentum. 

Sputnik oltással nem lehet beutazni. 

Az oltás hiánya kiváltható PCR teszttel.

 

Szeptember 17.

Az érkezés napja. A gyülekezés helye Felsőgereben (Verkhnia Hrabivnytsia) nevezetű településen lesz a Kárpátaljai  Hazajáró Egylet vendégházánál, Fő út 17. szám alatt. 

Akiknek sikerül megérkezniük a kora délutáni órákra, azokkal 15:00-kor (közép.e.i.sz.) Vezérszállásra utazunk át mindössze 4 km-t, ahol felkeressük a Vereckei-szorost, majd egy rövid, mindössze 4 km-es túrára indulunk az ún. Magas Kőhöz. A túrát végig lomberdőben tesszük meg, majd valamivel több, mint 300 méteres szintemelkedés után érjük el a Magas Kő szikláit, ahonnan csodálatos kilátás tárul elénk arra a vidékre, ahol valamikor az eleink a Vereckei-hágó, majd  a Vereckei-szoros ölelésében hazatértek a Kárpát-medencébe. A Szarvas patak és Latorca összefolyásában, Felsőgereben és Vezérszállás látványában merengünk el, majd visszatérünk a vendégházhoz. 

Közös vacsora a vendégház 55 személyes pavilonjában, majd a szállás elfoglalása.

 

Szeptember 18.

Reggeli mindenkinek a saját szállásán.

Pokol-bérc túra

Járműveinkkel 17 km-t utazunk Beregsziklás településig. A központtól indulunk az egy irányba 9 kilométeres túrára. Közel 900 méter szintemelkedés vár ránk, ami az adott kilométereken szépen eloszlik. Már a túra kezdetén fantasztikus kilátásunk nyílik a Keleti-Beszkidek vonulataira.  A túra nagyobb része erdőben folytatódik, viszont egy kilométerrel a csúcs alatt ismét kitárul a látóhatár és megpillanthatjuk a Pokol-bérc sziklákkal csipkézett csúcsát. Nem csak a sziklás csúcs gyönyörködtet itt, hanem a tudat, hogy az ezer éves határon állunk. Megpihenünk, elfogyasztjuk ebédünket, majd visszatérés. 

Ismét közös vacsora a vendégház pavilonjában.

 

Szeptember 19.

Reggelit követően 8:00-kor indulunk a Vereckei-hágóra, a millecentenáriumi emlékműhöz, ahol megemlékezest tartunk.

A Kárpát-medencébe visszatérő őseink útja és számos más történelmi esemény helyszíne.  Ez az a vidék, amelyet minden magyar igyekszik legalább egyszer felkeresni. Érdemes! A hágó történelmi levegője mellett gyönyörű a kilátás a tájra. Itt található a millecentenáriumi emlékmű, melyet Árpád seregei bevonulásának emlékére állítottak 1996-ban.  

Vendégeinknek ajánljuk, hogy a hazaúton keressék fel a Beregszentmiklósi várkastélyt, valamint a Munkácsi várat is. 

Szeretettel várunk mindenkit! 

Elérhetőségek:

karpatutazo@gmail.com

+380 66 55 30 445

Bíró András,

a Kárpátaljai Hazajáró Egylet elnöke

bottom of page