top of page

Javornik 2.

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2023. október 28-án
 túrát szervez

Kedves Hazajáró túratársak, barátaink!

Viszonylag keveset járunk az Ung folyó völgyében, pedig az egyik legszebb vidék Kárpátalján. Ezúttal erre a tájra indulunk, ismét. Tavaly a nagy köd miatt a csúcsról nem volt kilátásunk, ezért megismételjük a túrát. Perecsenyen és Nagybereznán keresztül jutunk el Oroszmocsár eldugott, ám festői környezetben fekvő településére. Innen indítjuk gyalogtúránkat a Javornik 1017 méteres csúcsára. A túra nem nehéz. Erdőben, szerpentines úton jutunk fel a hegyre, itt terepjárók is szoktak közlekedni, tehát meredek emelkedőre nem kell számítani. Bükk- és juharfák szegélyezik utunkat, utóbbiról kapta a hegy a nevét. A gerinc északi lejtője az Ungi Nemzeti Park területe, s maga a hegy is védett területnek számít.

Innen már közel a szlovák és a lengyel határ, így a Nyugati-Beszkidekre és a határhegyekre is kitűnő rálátásunk lesz, de odaköszön a Róna-havas és a Pikuj is.

Másik útvonalon indulunk le Sóhát (Чорноголова) településre, itt fog várni minket az autóbusz.

Figyelem! Ungvár után és Perencsenynél katonai poszton is át kell haladnunk (ezek főként határőrök, de sosem lehet tudni), így arra kérjük a túratársakat, hogy mindenki saját felelősségére jelentkezzen!

 

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 07:00

A túra kiindulási pontja: Oroszmocsár (Руський Мочар) (Munkács-Ungvár-Perecseny útvonalon)

A túra érkezési pontja: Sóhát (Чорноголова)

Teljes túratáv: 15 km 

Szintemelkedés: 530 m, 800 m szintvesztéssel

Kiknek ajánljuk: közepesen edzett túrázóknak, 16 év felett

A túra nehézségi szintje 1-6 skálán: 3

Utazás módszere: autóbusz. A buszon korlátolt a helyek száma, összesen 19 fő fér el, így jelentkezés sorrendjében történik a helyek feltöltése. Külön járművel nincs lehetőség csatlakozni, mivel a túra A pontból indulva B pontba érkezéssel történik.

Buszköltség: 400 UAH/fő

Részvételi díj:

-Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak: 100 UAH

-Aki nem tagja az Egyesületnek: 200 UAH 

Tagsági díj: 150 UAH/év

Mit hozzunk magunkkal: személyazonosító igazolvány (!!!), túrabot, esőkabát, sapka, kesztyű, meleg tea, fejlámpa, étel+ital (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki), terepi védőital :)

bottom of page