top of page

Jubileumi 100. túra

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2024. június 1-én
 gyalogtúrát szervez

Ez hát a hon… Ez irdatlan
hegyek közé szorult katlan.
S az út… Kígyó vedlett bőre.
Hány népet vitt temetőre.
S hozott engem, ezer éve,
Árpád török szava, vére
bélyegével homlokomon…
Szerzett ellen, vesztett rokon
átka hull rám, mint a rontás.
Perli-e még ezt a hont más?

Kovács Vilmos: Verecke

Kedves Hazajáró túratársak!

 

Jubilálunk! Annak idején amikor az Egylet útjára indult, nem is gondoltuk volna, hogy elérjük azt, hogy három számjegyű túráról beszéljünk. Hatalmas mérföldkő, hogy elértük a 100. túránkat. Ezt egy erre méltó útvonallal ünnepeljük meg. Kifejezetten olyat választottunk, amely nem nehéz, és minél többen el tudtok jönni. Egyedüli nehézség a hossza lehet, de különösen nagy szintemelkedésre és meredek emelkedőkre nem kell számítani.

A Volóci-hágóra érkezünk. Innen indulunk eleinte betonlapokon a piros útvonalon a gázkompresszor-állomás felé. Csodálatos rálátás nyílik az alattunk elterülő Volócra és a fölé magasodó Borzsa-havas hatalmas tömbjére. Továbbhaladva érjük el az egykori ezeréves országhatárt, amely ma Kárpátalja és Lemberg megyék határa. Innen gerinctúra következik, javarészt 800-880 m magasságok között hullámzunk végig. Jelentős szintemelkedés ezen a szakszon nincs. 13 km után érjük el a Vereckei emlékművet. Méltó hely ez a megünneplésére e jeles eseménynek! Itt tartjuk a hagyományos ceremóniáinkat. Pihenő után továbbhaladunk a Kozák-havas irányába, továbbra is a gerincen maradva, hogy felkeressük a Latorca folyó forrását, s leereszkedünk Latorcafő településre, ahol már várnak minket a buszaink.

Ajándékokkal, meglepetésekkel is készülünk! Így ebben az esetben arra kérünk, hogy a túra előtt legalább másfél héttel biztosan döntsd el, hogy részt tudsz-e venni. Max. 60 főben korlátozzuk a létszámot.

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 07:30 (Gát-Munkács irányába);

Nehézségi szint: 3
Túratáv: 22 km
Szintemelkedés: kb. 500 m

 

Részvételi díj:
- Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 150 UAH/fő;

- Aki nem tagja az Egyesületnek: 300 UAH/fő;

Tagsági díj: 200 UAH

Utazási költség: 300 UAH/fő

Túravezető, szervező: Vezsdel László, Molnár Sándor

FIGYELEM! Azok a személyek akik a csütörtöki kiértesítést követően a túrát megelőző napon vagy szombaton visszamondják az utazást, kötelesek megtéríteni az utazási költségüket! 

УВАГА! Ті особи, які відмовляються від поїздки напередодні туру або в суботу після повідомлення в четвер, зобов'язані відшкодувати витрати на проїзд!

FIGYELEM! Át kell haladnunk az alsóvereckei rendőrposzton! Személyi igazolványunkat kötelezően hozzuk magunkkal! A férfiak az ellentőrzőposztot vegyék figyelembe!

Mit hozzunk magunkkal: személyi igazolvány, étel+ital, esőkabát, napszemüveg, napellenzős sapka, túrafüzet, jókedv, terepi védőital :)

bottom of page