top of page

Jubileumi 100. túra

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2024. május 18-án
gyalogtúrát szervez

"Cum Deo pro Patrie
et Libertate"

Kedves Hazajáró túratársak!

 

320 évvel ezelőtt tűzte ki jelmondatát zászlajára II. Rákóczi Ferenc és indult el lengyelországi hazatéréséből való fogadására Esze Tamás és kis csapata. Tesszük ezt mi is több mint három évszázaddal később. Reggel 7 órára gyülekezünk Beregszászon Esze Tamás mellszobránál. Rövid bevezető és tájékoztató után elfoglaljuk helyeinket járműveinkben és közel 1.5 óra utazás után, Munkács-Szolyva-Alsóverecke irányába érkezünk Rákócziszállásra (Завадка). Innen ismételt tájékoztató, kis pihenő után indul el a Hazajárók ,,bevállalósabb" része ("A" csoport) gyalogosan a 841 m magas Vereckei-hágó felé. A többiek  ("B" csoport) visszaülnek a buszba és a millenniumi emlékműnél piknikezve - akár szalonnát sütve is - élvezve a festői tájat, friss levegőt - várja be a többieket. Eztán együtt a két csapat, közösen hajtunk fejet Matl Péter Honfoglalási emlékművénél és énekeljük el nemzeti imádságunkat. Túránk második felét közösen tesszük meg a kék jelzéssel megjelölt Latorca forrása felé, ami kb. 5,5 km-t tesz ki egy irányba, elhanyagolható szintkülönbséggel, cirka 50-60 m föl/aláereszkedéssel. Túránk elején még gyönyörű, nyár révén remélhetőleg napos réten sétálunk, vadvirágokkal, tücsökcirpeléssel, festői kilátással a környező hegycsúcsokra. De később a vízválasztó Keleti-Beszkidek egyre sűrűbb, vegyes erdeivel találkozunk (helyenként kúszó aljnövényzettel, vadszederrel). Ezért ajánlatos hosszú, zárt nadrágban nekivágni és - akinek van - kamáslit is felhúzni. 1.5 óra könnyű erdei séta után érjük el célpontunkat, a Tisza jobb oldali leghosszabb mellékfolyójának, a Latorcának forrását. A Hazajárós hagyományok és kis pihenő után visszaindulunk a Honfoglalási emlékműnél hagyott járműveinkhez, újabb pihenő és fotózás után 2 órányi utazással, kb. 18-19 órakor érkezünk kiindulási pontunkra, Beregszászra.

FIGYELEM! Odaút során át kell haladnunk az alsóvereckei rendőrposzton! Személyi igazolványunkat kötelezően hozzuk magunkkal! A férfiak az ellentőrzőposztot vegyék figyelembe!

Indulási helyszín és időpont: július 22. 07:00, Beregszász, római katolikus templom

A túra kiindulási és érkezési pontja: Rákócziszállás (Завадка)/Honfoglalási emlékmű

Teljes túratáv az "A" csoport esetében: 19 km, szintemelkedés: 320 m

Teljes túratáv a "B" csoport esetében: 11 km, szintemelkedés: 50 m 

Kiknek ajánljuk: természetet, magyar történelmet kedvelő túrázóknak

A túra nehézségi szintje 1-6 skálán: "A" csoport: 2; "B" csoport: 1 

Túravezető, szervező: Molnár Sándor

Utazás módszere: autóbusz vagy telekocsi

Túradíj: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 100 UAH/fő

       Aki nem tagja az Egyesületnek: 200 UAH/fő

Utazási költség autóbuszos utazás esetén: kb. 280 UAH/fő

Mit hozzunk magunkkal: személyi igazolvány, esőkabát, túrabot, étel+ital (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki), meleg tea, terepi védőital :)

bottom of page