Lemberg magyar szemmel

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2022. január  14-16 között
hétvégi kirándulást szervez

"... Ha két lábam térdig kopik:
de feljutok a csúcsokig!
S utolsó jussomat, a Szót,
ezt a szent, tépett lobogót
kitűzöm fent az ormokon
s a csillagoknak meglobogtatom!"
(gr. Wass Albert)

Kedves Hazajáró túratársak!

 

 Még véget sem ért ez az esztendő, de a Hazajáró nem pihen. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a 2022-es szezonnyitó kirándulásunkra, mely ezúttal Lembergbe vezet. Lemberg Közép-Európa egyik legsokszínűbb városa. Harmonikusan keverednek itt a különböző kultúrák. Jól megfér egymás mellett az európai építészet és a szláv tradíció.
A város hangulata egyszerre történelmi és izgalmasan lüktető, modern nyüzsgéssel teli. Talán meglepő, de számos magyar vonatkozású emléket találunk Galícia fővárosában. Ha velünk tartasz megtudhatod hogyan talál rá leendő hitvesére Lembergben Schweidel József, mit jelképez a féltve őrzött szegedi pallos vagy hogyan lesz a Magyar Szent Koronáról elnevezve a város mindmáig működő legrégebbi patikája... De tiszteletünket tesszük IV. Béla magyar királyunk és  Laszkarisz Mária nikaiai hercegnő gyermekének, Boldog Konstanciának vélt sírjánál is. Jól laktatjuk szemünket a szebbnél szebb román, gótikus, reneszánsz, barokk és szecessziós látványosságokkal és csillapítjuk szomjunkat a finomabbnál finomabb frissen főzött lembergi sörökkel. Élő csokoládé és kávé múzeumba látogatunk két templom megtekintése között, majd este a sörszínházba foglalunk jegyet. Tarts velünk!

Időpont: 2022. január 14-16.

Szervező és idegenvezető: Varju Zoltán;

Egyéb tudnivaló: a kirándulást korlátozott létszámban 20 fővel tervezzük. A részvételnél a jelentkezés sorrendje lesz a mérvadó. Abban az esetben, ha nagyobb érdeklődés mutatkozik a lembergi hétvégére, új időpontban ismét meghirdetjük azt. A kiránduláson csak olyan 18 év fölötti személyek vehetnek részt, akik rendelkeznek oltási igazolvánnyal (ami a GYIA rendszerben is megtalálható) mivel a zárt terekbe történő belépésnél kérni fogják az igazolást. Aki nem rendelkezik oltási igazolvánnyal 24 óránál nem régebbi PCR teszt is megfelelő a jelenlegi rendelkezések értelmében.

Ár: 1600 UAH/fő tagoknak, 2000 UAH/fő azoknak akik nem tagjai az egyesületnek. Az ár tartalmazza az utazást Beregszász - Munkács - Beregszász között, a vonatjegyet Munkács-Lemberg-Munkács között, a szállást 2 éjszakára a belvárosban. Az ár nem tartalmazza az étkezést és a belépőjegyeket.

Program:

2022. január 14. (péntek)

04:30 - találkozó Beregszászban a római katolikus templomnál, ahonnan a munkácsi vasútállomásra megyünk;

05:27 - a vonat indulása a munkácsi vasútállomásról;

09:14 - megérkezünk Lembergbe;

Megtekintjük a vasútállomást majd villamossal a belváros felé vesszük az irányt, ahol lepakoljuk a táskáinkat (a szállást 14.00 órakor tudjuk elfoglalni);

Ezt követően megtekintjük a Székely Boim György reneszánsz sírkápolnát, ezután a Latin (Lengyel) Katedrálist, majd a Lembergi Egyetemnek otthont adó egykori Szejm épületét nézzük meg. Megemlékezünk Bolyai Jánosról és megebédelünk az egyetem menzáján. Ebéd után sétálunk egyet az Ivan Frankó egyetemi parkban, majd a Szent György templomot vesszük szemügyre. Ezt követően megpillantjuk Ukrajna legnagyobb címerét és megtudhatjuk milyen kapcsolat van a város egyik legszebb neogótikus temploma és a magyarok szeretett Sissi-je (Erzsébet) között. Elfoglaljuk a szállásunkat és tartunk egy kis pihenőt. Délután ismét a belváros következik. Megtekintjük a híres Piac teret és felkapaszkodunk a város 65 m-es tornyába ahonnan pazar látkép fogad bennünket. Izgalmainkat abban a házban dolgozzuk fel, ahol a petróleum lámpát feltalálták. Itt egy Gázlámpa nevű kocsma működik. Megkóstoljuk a város egyik védjegyének számító ampullás italkülönlegességet. Ezután egy kellemes sétát teszünk a belváros történelmi falai mellett és megszemléljük az Operát. Az est további részében fakultatív programokra lesz lehetőség.

2022. január 15. (szombat)
A reggeli elfogyasztása után felkeressük Közép-Európa legrégebbi élő kávé múzeumát ahol egy erős feketével indítjuk a napot. Délelőtt megtekintjük a Szent András templomot, Adam Mickiewicz szobrát az Arany Rózsa Zsinagóga emlékművet, Leopold von Sacher-Masoch házát és egy csokigyárban pihentetjük lábainkat egy fantasztikus forrócsoki mellett, majd a Korniakt-torony az Uszpenszka katedrális és a Bernardirusok temploma és a könyvbazár következik. Az egykori városfalban kialakított középkori étteremben ebédelünk. Ezután hogy méltóak maradjuk a hegymászó titulusunkhoz felkapaszkodunk az egykori lembergi vár romjaihoz és a város kilátójához. Kellemes sétával érkezünk meg a Keresztelő Szent János kápolnához, ahol lerójuk tiszteletünket Konstancia hercegnő előtt. Ezután szabadidő következik. Este felkeressük a sörszínházat, majd elmerülünk a belváros nyüzsgő hangulatában.

2022. január 16. (vasárnap)

Elhagyjuk a szobáinkat és elhelyezzük a táskáinkat a csomagmegőrzőben. A délelőtt fakultatív szentmise látogatás, szuvenírvásárlás, sétálás, kávézás, kinek-kinek kedve szerint... Az ebédet az egyetem menzáján fogyasztanánk el, majd a legendás Örmény templomot keressük fel, ezután a vasárnapi Vernisszázs (bolhapiac) következik. A Szent Péter és Pál katedrálist is szemlére vesszük. Délután igény szerint ellátogathatunk a katakombákba vagy a lembergi "Terror házába" illetve a Nemzeti vagy a Szépművészeti múzeumba.

19.00 - indulunk a vonatállomásra;

20.00 - indul a vonatunk Munkácsra;

23.43 - megérkezünk Munkácsra

 A szállásunk a belváros kellős közepén van! Igyekeztünk a leginkább ár-érték arányos szállást megtalálni. Többször használtuk már, minden érv mellette szól. Ugyanakkor előre szeretnénk jelezni, hogy 6-8-10 fős hálótermi szobákról van szó. Ezekben a szobákban tőlünk független személyek is lehetnek, eddig soha nem volt probléma ezzel.