top of page

Máramaros havas bércei

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet

szervezésében 2021. február 13-14 

között túrát szervezünk

"A mi hazánk a fenyőfák hazája,
Itt még csermely a magyarok Tiszája.
Hegyeknél magasabban ringott bölcsőnk,
Minket a bércek a
dtak ide kölcsön.

Testvéretek vagyunk s idegen mégis,
Itt szent, visszhangosabb a hang s a vér is.
A vizek zengve tört sziklákat visznek,
Akik itt élnek, erősebben hisznek..."

 

(Csobolya József: Kárpátalja)

​"Mintha óriási sáncot épített volna a természet, hogy a Magyar-medencét megvédelmezze az európa északkeleti részein hullámzó barbárság ellen, úgy torlaszolta föl a Kárpátokat az Alföld északkeleti határa mentén. Erdélyben a Kárpátokhoz más hegyek is csatlakoznak, talán csak a Fogarasi havasok láca olyan sánc-szerű, egységes lánc, mint az Északkeleti-Kárpátok, de lényegesen különböznek egymástól."
Turisták lapja - 1939 - 4.szám

Máramaros 1800 - 2000-es hegyei közé vezet utunk. Szinte Técsőtől a kanyargó Tisza, majd a Fekete-Tisza mentén haladunk fel Rahóig, Kőrösmezőig. Egyre inkább fölénk tornyosulnak a hegyek és egyre inkább szűkülnek a völgyek. Olyan vidékre érkezünk, mely a magyar ember szívének is igen kedves. Ezen a vidéken születik meg a Tisza, itt van az egykori Magyarország északkeleti határvidéke, itt találjuk az 1940-ben megépített Árpád-vonal számos bunkerét és honvédeink sírjait is őrzik e hegyek, Itt találjuk a Tatár-hágót és megannyi természeti csodát. Ennek látványáért és a felsoroltak egy részének felkereséséért utazunk Kőrösmezőre és két kisebb, könnyebb túráért. 

Indulás reggel 7:00 a beregszászi római katolikus templom mellől
Technikai szünet a técsői Silverland bevásárlóközpontnál.
Megálló Tiszaborkúton a Cipa sörüzemben, ahol a kb. 15 féle sör közül lehet válogatni. 
Kőrösmezőre érve felkeressük a XIX. századi Sztrukivka nevű hucul típusú fatemplomot, mely 2013-tól a világörökség részét képezi. Sajnos a templomból 2008-ban elloptak egy Szent István királyt ábrázoló templomi zászlót, mely vélhetően a XVIII. század végén készült. A templom látogatás után indulunk neki a túrának, a Bükkös hegy csúcsa alatti tisztásra. Túránk során folyamatosan pazar kilátásunk nyílik a kőrösmezői völgyre. A gyönyörű kilátás nem marad el a célunknál sem, hiszen az Ikerhavas főgerincére és az alatta húzódó ún. Zöld Völgyre látunk rá.  Különlegességét adja, hogy itt közel 1050 méteres tengerszint fölötti magasságban még lakóházakkal is találkozhatunk, egy szerényen megbúvó kicsiny faluval, Bukovinkával.  


Túratáv 3 km. egy irányba


Szintemelkedés 417 m.


A távolság nem nagy, s ha szükséges több pihenővel gyerekeknek is ajánlható a túra kb. 8-10 éves kortól. Nem árt némi edzettség, de senkit ne riasszon el, ha valaki csak félig teljesítené ezt a távot, már akkor is különleges élményben lesz része.

Február 14.
Túránkat Kőrösmező központjából indítjuk. Keresztülhaladunk a római katolikus és egyúttal egy I. világháborús magyar katonatemetőn.  Innen a Kosztalivka nevű hegygerincre vezet utunk.  Ezen a gerincen több vonalban találhatunk Árpád-vonal bunkereket. Többségük szerkezete még épségben van, de van közöttük olyan, mely elsüllyedt és van olyan is, amelyiket szétrobbantottak.   
Elhagyva a gerincet, szó szerint hegyen-völgyön át, egy olyan pontra érünk, ahol csodálatos körpanoráma fogad. A Hóvár (Hoverla), a Kőhavas (Petrosz), az Iker-havas (Bliznyica) csúcsaiban gyönyörködhetünk, valamint a Gorgánok gerincében és a Zöld völgy csodás látványában.  Visszatérés azonos útvonalon.
Túratáv: 4,7 km egy irányba
Szintemelkedés: 308 m.
Ezen a túrán a szintemelkedés szépen eloszlik, így nem lesz megerőltető túra. Több ponton megállókat, pihenőket iktatunk be. 

Tartsatok velünk most is! 
Fantasztikus élményben lesz részetek! 

Árak: szállás a kőrösmezői római katolikus plébánián 4-6-8 ágyas szobákban, vacsorával és reggelivel 280 hrivnya/fő
Két túra díja 120 hrivnya/fő
Aki a plébánia helyett inkább magyar vendéglátó családnál szeretne megszállni, annak a szállás félpanziós ellátással 500 hrivnya/fő.  
8-10 éves kortól ajánlott túrához szokott gyermekeknek. 14 éves korig nincs túradíj, csak a szállásért és étkezésért kell fizetni. 


Törölközőt vinni kell magunkkal!
Túravezető, szervező: Bíró András

bottom of page