Máramarosi buszos kirándulás

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2021. július 17-18-án
 buszos kirándulást szervez

Kedves Hazajáró túratársak!

 

Ezúttal egy újabb buszos kirándulásra invitálunk benneteket a Fekete-Tisza forrásvidékére.

Időpont: július 17-18.

Jelentkezési határidő: július 15.

 

Indulás: 7:00, Beregszász, római katolikus templom mellől 

Szállás: plébánián vagy vendégházban, igény szerint.  

Túráink bevezetésének tekinthetjük, hogy a Tisza kiszélesedő völgyében található parazitavulkán csúcsára látogatunk Huszton. Hiszen nem más ez, mint maga a várhegy. Bús düledékeiden… felidézzük Kölcsey híres versét és a történelem viharait a romok között. Csodálatos kilátásunk lesz a városra és a környék hegyvonulataira. 

 

Rahón a Fekete- és Fehér Tisza összefolyásához érkezünk, hogy megcsodálhassuk hogyan válik eggyé a két fő folyam. Innen Kőrösmezőig folytatjuk az utazást. Rövid pihenő után GAZ66-os autókkal a Fekete-Tisza forrása felé vesszük az irányt.

 

A forrás Kőrösmező központjától 22,5 km-re található a Máramarosi havasokban a Fagyalos- (Szvidovec) hegységben. Gyerek és felnőtt számára garantáltan nagy élményt nyújt ez az utazás vadregényes, úttalan utakon, az egyre szűkülő Fekete-Tisza medre mellett. Az autókkal megtehető táv után, mintegy 700 métert kell gyalogolnunk előbb egy tisztáson, majd erdei ösvényen folytatva utunkat. 1245 méterre érkezünk. Megismerkedünk a forrás történetével és hűsítjük szomjunkat kristálytiszta vizéből, majd további sétát teszünk a forrás fölötti Aklos-gyephavasra, 1265 méteres magasságra. A gyephavas keleti szélén felkeressük a Tisza Lajos facsoport emléktábláját.

Visszatérés Kőrösmezőre.

2. nap 

2021 februárjában már felkerestük a Kőrösmező völgye fölé magasló Kosztalivka gerincet. Akkor ígértük, hogy a vidéket nyári pompájában is megmutatjuk. 

Indulás: 7:30 

 Túránkat Kőrösmező központjából indítjuk. Keresztülhaladunk a római katolikus és egyúttal egy I. világháborús magyar katonatemetőn.  Innen a Kosztalivka nevű hegygerincre vezet utunk.  Ezen a gerincen több vonalban találhatunk Árpád-vonal bunkereket. Többségük szerkezete még épségben van, de van közöttük olyan, mely elsüllyedt és van olyan is, amelyiket szétrobbantottak.    
Elhagyva a gerincet, szó szerint hegyen-völgyön át, egy olyan pontra érünk, ahol csodálatos körpanoráma fogad. (Reméljük ezúttal nem búrkolózik  ködbe) A Hóvár (Hoverla), a Kőhavas (Petrosz), az Iker-havas (Bliznyica) csúcsaiban gyönyörködhetünk, valamint a Gorgánok gerincében és a Zöld völgy csodás látványában.  Ezúttal nem térünk vissza azonos útvonalon, hanem mintegy 2 km-en ereszkedünk le a völgybe, ahol már vár a buszunk. Buszra szállva a hányattatott sorsú Tatár-hágó irányába indulunk. Felkeressük az egykori határköveket, illetve egy Osztrák-Magyar Monarchia-beli őrtornyot is.  

Innen indulunk Beregvidékre. Út közben megállót tartunk a “Cipa” kézműves sörfőző üzemben Tiszaborkúton, majd egy-két technikai megállóval hazáig utazunk.   


A második nap túratávja: 9 km  
Szintemelkedés: 308 m. 
Ezen a túrán a szintemelkedés szépen eloszlik, így nem lesz megerőltető túra. Kisebb megállókat, pihenőket iktatunk be.

 

Árak: 

plébániai szállással:

Utazás busszal, szállás a kőrösmezői római katolikus plébánián 4-6-8 ágyas szobákban (törölközőt hozz magaddal!), vacsorával és reggelivel, 2 napos honismereti és túravezetéssel, Gaz 66-os teherautó rád eső bérleti díjával együtt -  900 hrivnya/fő, 

Aki nem tagja az egyletnek: 1100 hrivnya 

Gyerekeknek 14 éves korig: 650 hrivnya 
 
Aki a plébánia helyett inkább magyar vendéglátó családnál szeretne megszállni, annak az ár: 

utazás busszal, szállás vendéglátó családnál vacsorával és reggelivel, 2 napos honismereti és túravezetéssel és Gaz66-os teherautó rád eső bérleti díjával együtt: 1100 hrivnya/fő 
Aki nem tagja az egyletnek: 1300 hrivnya/fő 

Gyerekeknek 14 éves korig: 800 hrivnya/fő

 

Túravezető, szervező: Bíró András 

Tartsatok velünk most is!  
Fantasztikus élményben lesz részetek!