top of page

Mencsul

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2023. május 20-án
gyalogtúrát szervez

Kedves Hazajáró túratársak!

 

Minden vonulatban található legalább 1 Mencsul nevű hegy, így ez némi félreértésre adhat, hogy hová is megyünk. Az egykori Huszti járás legmagasabb pontjára, az 1501 méter magas Mencsulra vezet túránk. Égermező településről indulunk s már az elején az utolsó házat elhagyva rögtön egy rövidke, de meredek kaptatóban lesz részünk. Ezt leküzdve egy fokozatosan emelkedő ösvényen haladunk, s majd egy rétet elhagyva érünk az erdőbe. A rétről már szép kilátásunk van a falura és a Talabor szűk völgyére. Az erdő amelyben haladunk ősbükkös, az Ugolyka-Széleslonka rezervátum része, így fokozottan figyeljünk, hogy csak a lábnyomunkat hagyjuk itt! A bükkösből kiérve a poloninán találjuk magunkat, először emelkedőn, majd lankás hegyoldalon. Esztenák mellett vezet az út. Gerinctúra, így ez is majd' 360 fokos körpanomával kecsegtet. A csúcs előtt komolyabb kaptatóban van részünk. Egy kereszttel jelölt dombon keresztül érjük el egy háromszögellési oszloppal jelölt Mencsult. A Kraszna-havas 4. legmagasabb csúcsán állunk. Innen a gyephavason tovább, a Kis-Mencsul irányába haladunk tovább, a víztározó környékén ereszkedünk le, a kiindulási pontunktól 4 km-rel feljebb a folyón.

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 07:00. A Hazajáró egyik erénye a pontosság, kérlek ne késs!

A túra kiindulási és érkezési pontja: Égermező (Вільшани) (Tiszaújlak-Nagyszőlős felé)

Teljes túratáv: 16 km (telekocsis utazás esetén +4 km az autókig)

Szintemelkedés: 1070 m

Szintvesztés: 1020 m

Kiknek ajánljuk: közepesen edzett túrázóknak

A túra nehézségi szintje 1-6 skálán: 5

Túravezető, szervező: Vezsdel László

Utazás módszere: telekocsi vagy autóbusz. 

Utazási költség autóbuszos utazás esetén: 350 UAH/fő

Ár: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 100 UAH/fő

       Aki nem tagja az Egyesületnek: 200 UAH/fő

Mit hozzunk magunkkal: személyi igazolvány, esőkabát, túrabot, étel+ital (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki), meleg tea, terepi védőital :)

bottom of page