top of page

Meteorit-túra

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2021. július 24-én
 túrát szervez

„Csodálatos dolog a hegyek szeretete. A beavatottnak soha ki nem elégíthető szomjúság, a profánnak valami érthetetlen inkubáció, mely egyszerre csak megfertőzi az úgynevezett „normálembert” is. S az, aki ezelőtt egy életideáljának tartotta a hivatalos taposómalom után a maga zavartalan, csöndes alsós partiját, hirtelen megkergül, szöges bakancsot húz, zsákot akaszt a hátára, idegenkedve kerüli a jóravaló kitaposott utat, s minden áron azon mesterkedik, hogy ott törje ki a nyakát, ahová az ördög sem hívta.”

Harsányi István, 1914

Kedves Hazajáró túratársak!

 

A Hazajáró ez alkalommal egy különleges helyszínre invitálja a túratársakat. Közép-Európa legnagyobb meteoritjának nyomába eredünk. 1866-ban ugyanis Knyahinya felett (Csillagfalva) robbant szét egy "hullócsillag", darabjait 8 km-re a falutól egy hegyi tisztáson találták meg. Ha magát a meteoritot szeretnénk megtekinteni, egészen Bécsig kellene utaznunk, mi azonban az Ung völgyét vesszük célba.

Kellemes erdei ösvényen indul a túránk, útközben hűsítő forrásra is lelünk, s már az áfonya is érik az év ezen szakában. Fent a helyszínen pazar kilátás és egy emlékmű fogad. Visszatérhetnénk azonos útvonalon, de nem tesszük! Egy csodálatos fenyves ősrengetben vezető ösvényt választunk, mely Sztuzsicja (Patakófalu) településre visz le minket. A községben megtekintjük a Tölgyapót, ennek a famatuzsálemnek a korát 1000 évesre becsülik a dendrológusok...

Mivel A pontból B pontba túrázunk, (Csillagfalváról-Patakófaluba) ezért járművül autóbuszt választunk.

 

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 07:30;

A túra kiindulási és érkezési pontja: Княгиня (Csillagfalva);

Teljes túratáv: 13 km;

Szintemelkedés: 600 m;

A túra nehézségi foka 1-5 skálán: 2

Túravezető, szervező: Vezsdel László;

Utazás módszere: autóbusz (ez külön költség);

Ár: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 50 UAH/fő;

       Aki nem tagja az Egyesületnek: 100 UAH/fő;

Mit hozzunk magunkkal: étel+ital (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki, min. 1,5 l víz), esőkabát, napszemüveg, napellenzős sapka, naptej, túrafüzet, "terepi védőital", jókedv.

FONTOS! Mivel az ukrán-szlovák államhatár közelében vezet az ösvény, ezért személyi igazolványt mindenképp hozzunk magunkkal! A túra elején egy katonai poszttal találkozunk, ahol leellenőrzik az okmányokat. Enélkül semmiképp ne induljunk el!

bottom of page