top of page

Szülőföldem szép határa

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet

szervezésében 2021. április 10-n

 túrát szervezünk

"Ifjú lánya a vén télnek,
Kedves kikelet,
Hol maradsz? mért nem jelensz meg
A világ felett?

Jöszte, jöszte, várnak régi
Jóbarátaid;
Vond föl a kék ég alatt a
Fák zöld sátrait."
Petőfi Sándor : A tavaszhoz 

 Sokszor igaznak tűnik a mondás, miszerint az ember legkevésbé a saját környezetét ismeri. Mintha nem lennénk annyira kíváncsiak arra, ami közvetlen közelről  ölel körbe minket. 
Ezen is szeretnénk változtatni. 
A túra útvonala: Nagybereg - Kovászó - Kőbánya a borzsovai letérőnél - Nagymuzsaly (borkóstoló Bereczky István tagtársunknál)- Kuklya - , Kerek hegy (kereszt)  - Beregszász
Ár: 50 hrivnya/fő tagoknak, 100 hrivnya/fő azoknak akik nem tagjai a Hazajáró Egyletnek; 
Borkóstoló: 120 hrivnya/fő (nem kötelező :) 5 féle bort tartalmaz)

Indulás: 07.30 
Túratáv: 20 km - egész napos túra
Túravezető: Bíró András
Érdemes az autókat mindenkinek Beregszászban hagynia, hiszen ide térünk vissza. A nagyberegi  transzfer kisbuszosokkal a létszámtől függően megbeszéljük a fuvarozást. Ennek jelenlegi díja 25 hrivnya/fő. 
Nagybereg - szeretetvendégség
Nagyberegre érkezve a Nagyerdőt vesszük célba, pontosabban csak annak határát, mivel szinte végig az erdő mellett haladunk. Egy ponton kiérünk a Nagybereget Kovászóval összekötő útra, de rövid séta után ismét földúton találjuk magunkat. Éppen csak érintjük Kovászót, majd innen erdei úton folytatjuk. Az út egészen a nagyborzsovai bekötő út fölé magasló egykori kőbányához vezet. 
Leereszkedve a főútra a biztonsági szabályokat betartva a főút mentén egészen a központig kell begyalogolnunk. Igazi meglepetés vár itt minket. Bereczky István kiváló szőlész-borász tagtársunk pincészetét keressük fel, ahol 5 féle bort felkínálva tart degusztációt. Mellé némi csipegetnivalót is kapunk. Nem csak a borok ízét élvezhetjük, hanem közben Beregvidék borkultúrájával, szőlészetével, jellegzetességeivel is megismerkedünk!
Valószínűleg kicsit elnehezedve indulunk útnak, de még vár ránk néhány kilométer. Az egykori bányásztelepülés, Kuklya felé vesszük az irányt. Keresztülhaladva a településen Beregszászig ereszkedünk le. 
Méréseink alapján ez a körtúra kereken 20 km a város szélén található lovardáig. 
Hazaút
Tisztelettel, Bíró András
a KHE elnöke 

bottom of page