top of page
nagy vezseny.JPG

Nagy Vezseny (1052 m)

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2024. április 6-án
 túrát szervez

Megyénket 4/5 részben magaslatok és hegyek borítják, földszine különösen az éjszak-keleti részekben számtalan kisebb-nagyobb völgyek és horpodások által erősen szétszaggatott lévén, ezek közt legnagyobbak az éjszakról nyugat félé húzódó Latorcza-völgy, továbbá a Vicsa- és Vocsi-, az éjszakról kelet felé vivő Zsdenova- és Ploszkó- („Pinye“ nevű), a keletről éjszakra tartó Roszos-sztrojnai, lent az Ilosva-bilkei-, Irsava-, Borsova-, Viznicze-, Bubuliszka- s egyéb apróbb völgyek, melyeken keresztül többnyire üde patakok és folyók hömpölyögnek.

Képek a Bereghi-havasokról

Lehoczky Tivadar

Kárpát Egylet Évkönyve, 1880

nagy vezseny.JPG

Kedves Hazajárók, Túratársak!

Áprilisi első túránk alkalmával szintén a Nagy-Pinye patak völgye felé vesszük utunkat. Polenán keresztül érkezünk Forráshutára. A falu fölé magasodó 1052 m magas Nagy Vezseny csúcsára indulunk. Egy irányba 6 km-t kell megtenni, ezalatt 600 méter szintemelkedést kell leküzdeni. Széles, erdészeti úton vezet az ösvény, ebből következik az is, hogy nem meredek az út. A Nagy Vezseny a Róna-havas és a Borzsa-havas hegyei között helyezkedik el, csodás a körpanoráma: Róna-havas, Osztra-hora, Pikuj, Sztoj. A csúcson dől el, hogy azonos útvonalon térjünk vissza, vagy egy másik ösvényen ereszkedjünk le.

A túra végeztével, hazafelé úton megállunk Dombostelken, ugyanis itt palackozzák a Ploszkivszke ásványvizet, az üzem mögött található 2 forrás, az egyik szabadon fogyasztható. Készíts üveget, ha szeretnél haza is hozni belőle!

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 07:30

Teljes túratáv: 12 km

Szintemelkedés: 600 m

A túra nehézségi szintje 1-6 skálán: 3

Túravezető, szervező: Vezsdel László

Utazás módszere: autóbusz.

Buszköltség: 250 UAH/fő

-Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak: 150 UAH

-Aki nem tagja az Egyesületnek: 300 UAH 

Tagsági díj: 200 UAH/év

Mit hozzunk magunkkal: személyazonosító igazolvány, túrabot, esőkabát, (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki), meleg tea, terepi védőital :)

bottom of page