top of page

Osztra-hora

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2023. május 13-án
 túrát szervez

„Nem messze a lengyel határtól … tárulnak elibénk az ungmegyei poloninák. Erdőtlen, de nem kopár, csupán pázsittal borított magaslatok ezek, igazi gyep-havasok, a melyek halavány zöld tetőikkel a környező erdős hegyek sötétlő tömege fölé emelkedve változatos hegyalakulataikkal magukra vonják az arra vetődött utas figyelmét.

Közbül a képet az Osztra adja. Széles talapzaton pihenő hegytömegét sűrű erdő fedi, a mely felhúzódik a szabályosan emelkedő hegy derekáig. A csúcs maga fedetlen, szabad, kevélyen mered a magasba. Szépen határolt kúp alakú ormával büszkén nézi társait, mintha náluknál különb volna, mintha nem is közéjük tartozna. Pedig egy test, egy vér mind.”

Dr. Strömpl Gábor,

Turisták Lapja, 1910

Kedves Hazajáró túratársak!

Ezúttal ismét egy ismerős vidékre látogatunk, mégpedig a Szarvas-patak fölé emelkedő csúcsra, vagyis az Osztra-hora – régi magyar nevén Éles-kő – 1405 méteres kettős ormára, mely a Róna-havas második legmagasabb pontja.

Kombinált túra ez, hiszen az erdőből kiérve egy kis gerinctúrában is részünk lesz. Az autókat közvetlen a kiindulási ponton, egy kisebb tisztáson helyezzük el. A túraút nagy része szép ösvényen vezet bükkös erdőben, útközben egy tisztáson találkozunk egy vadászházzal és forrással is. Körülbelül 1200 méteres magasságban érünk ki a gyephavasra. Innen az első kereszttel jelölt csúcson át vezet az ösvény a fő célpontunk felé.

A körpanoráma pazar, fent a csúcson csupa ismerős köszön vissza nekünk, a sor a teljesség igénye nélkül: a Róna-havas hatalmas tömbje, a Pikuj jellegzetes piramis alakú csúcsa, távolabb a Buzsora és a Borzsa-havas a Sztojjal.

 

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 07:30;

A túra kiindulási és érkezési pontja: Hidegrét (Пашківці);

Teljes túratáv: 13 km;

Szintemelkedés: 950 m;

A túra nehézségi szintje 1-6 skálán: 4

Kiknek ajánljuk: közepesen edzett túrázóknak;

Túravezető, szervező: Vezsdel László;

Utazás módszere: autóbusz vagy telekocsi.

Utazási költség (buszos utazás esetében): 310 UAH/fő 

Ár: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 100 UAH/fő;

       Aki nem tagja az Egyesületnek: 200 UAH/fő;

Mit hozzunk magunkkal: személyi igazolvány, étel+ital (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki, min. 1,5 l víz), esőkabát, napszemüveg, napellenzős sapka, naptej, túrafüzet, "terepi védőital", jókedv :)

bottom of page