Pokol-bérc

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet

szervezésében 2021. április 24-n

 túrát szervezünk

„Sokan felvetették a kérdést, hogy Kárpátaljának melyik része a legszebb? A Vojvodina völgy harsogó vízesései, a Mokránka és Kvasny patakok romantikus tájai, a Pikuj sziklapiramisa, vagy a Gorgány alatt elterülő s teljes eredetiségükben megmaradt őserdők, vagy esetleg a havasi legelők téli és nyári képei? … Ha választ kellene adnom, magam sem tudnám megmondani, melyik szebb, melyik nyújt felejthetetlenebb élményt? Azt hiszem mindenik! Itt ezekben a végtelenbe nyúló hegyekben, ahol a kultúrember láthatatlan küzdelmében a vadtermészettel már sokhelyütt észrevehető a modern technika fölénye, mégis olyan parányinak érezzük magunkat a természet nagyságával és csodáival szemben. Aki idejön, az valóban tartsa be a turista tízparancsolatát és „áhítattal lépjen a természet szentélyébe".”

Sinály Károly,

Turisták Lapja, 1939

Kedves Hazajárók, Túratársak!

 Most a jól ismert Pikuj csúcsára invitáljuk a túrázni vágyókat! Hatalmas sziklákkal csipkézett orma nem hiába népszerű, hiszen Kárpátalja egyik legszebb hegycsúcsa, mely távolról is kedves a szemnek, s felismerhető a jellegzetes piramis alakjáról. A legszebb arcát talán a Borzsa-havasban elénk táruló látványa adja.

A Keleti-Beszkidek legmagasabb pontjáról jól látszik a Szarvas-patak és a Latorca völgye, a galíciai hegyek, a Borzsa-havas, a Róna-havas és a Verecke környéki dombok, az élesebb szeműek pedig még az emlékművet is kivehetik.

Járműveinket hátrahagyva indulunk el Beregsziklás takaros, autentikus faházai között, s elhaladunk a falu görögkatolikus temploma mellett is. Az utolsó házakat elhagyva, a patakon átkelve kezdődik az igazi túra, folyamatosan emelkedő hegyoldalban szép erdei ösvényen vezet az út. Nagyjából 1 km-rel a gerinc előtt kiérünk az erdőből. Már innen lenyűgöző a kilátás! A gerincet kimászva már csak egy karnyújtásnyira van az 1408 m-es Pokolbérc. Fentről a kilátás már magáért beszél…

Ilyenkor, április második felében még hó fedi a magasabb csúcsokat. Arra kell készülni, hogy helyenként 30-70 cm-es hóban fogunk túrázni, a beszakadás sem kizárt. Téli bakancsot húzzunk!

A csúcsról leérve Felsőgerebenben az egylet vendégházánál elfogyasztunk egy melengető, forró teát!

 

Gyülekezés: 07:15, Beregszász, római katolikus templom

Indulás: 07:30

A túra kiindulási és érkezési pontja: Щербовець (Beregsziklás)

Teljes túratáv: kb. 14-15 km

Szintemelkedés: 880 m

Kiknek ajánljuk: közepesen edzett túrázóknak.

Túravezető, szervező: Vezsdel László

 

Utazás módszere: telekocsi

Ár: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 50 UAH/fő

       Aki nem tagja az Egyesületnek: 100 UAH/fő

Mit hozzunk magunkkal: étel+ital (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki, 1,5 l víz), esőkabát, napszemüveg, napellenzős sapka, naptej

3.png
164075343_3821899864552735_5384558267307