top of page

Pokolbérc

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2022. október 8-án
 túrát szervez

„Sokan felvetették a kérdést, hogy Kárpátaljának melyik része a legszebb? A Vojvodina völgy harsogó vízesései, a Mokránka és Kvasny patakok romantikus tájai, a Pikuj sziklapiramisa, vagy a Gorgány alatt elterülő s teljes eredetiségükben megmaradt őserdők, vagy esetleg a havasi legelők téli és nyári képei? … Ha választ kellene adnom, magam sem tudnám megmondani, melyik szebb, melyik nyújt felejthetetlenebb élményt? Azt hiszem mindenik! Itt ezekben a végtelenbe nyúló hegyekben, ahol a kultúrember láthatatlan küzdelmében a vadtermészettel már sokhelyütt észrevehető a modern technika fölénye, mégis olyan parányinak érezzük magunkat a természet nagyságával és csodáival szemben. Aki idejön, az valóban tartsa be a turista tízparancsolatát és „áhítattal lépjen a természet szentélyébe".”

Sinály Károly,

Turisták Lapja, 1939

Kedves Hazajárók, Túratársak!

Egy régi ismerőst, a Pikujt, vagy ahogy másképp ismerjük, a Pokolbérc csúcsát hódítjuk meg. Több alkalommal tiszteletünket tettük e hegycsúcson, ám most nem a megszokott útvonalról közelítjük meg. A csúcs túloldaláról, de még kárpátaljai területről, Bagolyházáról indulunk túránkra. Út közben forrással, padokkal találkozunk ahol meg is pihenünk, majd egy takaros fahídon kell átkelnünk a patakon. Ez után következik egy 1,5 km hosszú meredek szakasz, ugyanis akárhonnan közelítjük, a Pikuj nem adja magát könnyen.

A Pikuj hatalmas sziklákkal csipkézett orma nem hiába népszerű, hiszen Kárpátalja egyik legszebb hegycsúcsa, mely távolról is kedves a szemnek, s felismerhető a jellegzetes piramis alakjáról. A legszebb arcát talán a Borzsa-havasban elénk táruló látványa adja.

A Keleti-Beszkidek legmagasabb pontjáról jól látszik a Szarvas-patak és a Latorca völgye, a galíciai hegyek, a Borzsa-havas, a Róna-havas és a Verecke környéki dombok, az élesebb szeműek pedig még az emlékművet is kivehetik.

Másik ösvényen indulunk le, amely Kárpátalja és Lemberg megyék határán fut, majd kis idő múlva rákanyarodunk az eredeti útra, ami visszavezet minket járműveinkhez. 

FIGYELEM! Az alsóvereckei rendőrposzton 2 alkalommal is át kell haladnunk, a rendőrök megállíthatják a járműveinket! Előfordulhat útvonalmódosítás, nem szeretnénk senkinek próblémát. Ebben az esetben Beregsziklásról másszuk meg a hegyet, elkerülve a rendőrposztot.

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 07:30

A túra kiindulási és érkezési pontja: Bagolyháza (Біласовиця)

Teljes túratáv: 12 km

Szintemelkedés: 800 m

Kiknek ajánljuk: közepesen edzett túrázóknak

A túra nehézségi szintje 1-6 skálán: 4

Túravezető, szervező: Vezsdel László

Utazás módszere: autóbusz. A buszon korlátolt a helyek száma, összesen 19 fő fér el, így jelentkezés sorrendjében történik a helyek feltöltése. Természetesen van lehetőség külön autóval is csatlakozni!

Buszköltség: 260 UAH/fő

-Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak: 80 UAH

-Aki nem tagja az Egyesületnek: 160 UAH 

Tagsági díj: 150 UAH/év

Mit hozzunk magunkkal: személyazonosító igazolvány, túrabot, esőkabát, (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki), meleg tea, terepi védőital :)

bottom of page