top of page
DSC_0787_edited.jpg

Pokolbérc/Pikuj

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2024. március 9-én
 túrát szervez

„Sokan felvetették a kérdést, hogy Kárpátaljának melyik része a legszebb? A Vojvodina völgy harsogó vízesései, a Mokránka és Kvasny patakok romantikus tájai, a Pikuj sziklapiramisa, vagy a Gorgány alatt elterülő s teljes eredetiségükben megmaradt őserdők, vagy esetleg a havasi legelők téli és nyári képei? … Ha választ kellene adnom, magam sem tudnám megmondani, melyik szebb, melyik nyújt felejthetetlenebb élményt? Azt hiszem mindenik! Itt ezekben a végtelenbe nyúló hegyekben, ahol a kultúrember láthatatlan küzdelmében a vadtermészettel már sokhelyütt észrevehető a modern technika fölénye, mégis olyan parányinak érezzük magunkat a természet nagyságával és csodáival szemben. Aki idejön, az valóban tartsa be a turista tízparancsolatát és „áhítattal lépjen a természet szentélyébe".”

Sinály Károly,

Turisták Lapja, 1939

Kedves Hazajárók, Túratársak!

Márciusi második túránk a még havas Pikuj 1408 m magas csúcsára vezet. Sokadik alkalommal készülünk ide, de télen még nem jártunk itt, ugyanis a Keleti-Beszkideken március elején még bizony tél van, helyenként akár méteres hóval. Ez nagyobb nehézséget csak az erdős szakaszon okoz, az erdőt elhagyva már a hó teteje meg van fagyva, de persze itt is be lehet szakadni, viszont ez egy igazi kárpátaljai hazajárót nem állít meg!

A Pikujnak is több neve van, ismerhetjük Pokolbércnek és Huszlának is, utóbbihoz kapcsolódik egy (szerelmes) legenda.

A szokásos útvonalról, Beregsziklás (Щербовець) településről indulunk a kék jelzésű túraútvonalon. 6 km és 880 méter szintkülönbség leküzdése után a Keleti-Beszkidek legmagasabb csúcsán állunk. Pazar a kilátás a Róna-havasok hegyeire, a Borzsa-havasra és a Lengyel-Beszkidekre.

Ugyanazon az útvonalon térünk vissza.

 

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 07:30

A túra kiindulási és érkezési pontja: Beregsziklás (Щербовець)

Teljes túratáv: 12 km

Szintemelkedés: 850 m

Kiknek ajánljuk: közepesen edzett túrázóknak

A túra nehézségi szintje 1-6 skálán: 4 (+ a hó :)

Túravezető, szervező: Vezsdel László

Utazás módszere: autóbusz. Van lehetőség külön autóval is csatlakozni!

Buszköltség: 280 UAH/fő

-Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak: 150 UAH

-Aki nem tagja az Egyesületnek: 300 UAH 

Tagsági díj: 200 UAH/év

Mit hozzunk magunkkal: személyazonosító igazolvány, túrabot, esőkabát, (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki), meleg tea, terepi védőital :)

bottom of page