top of page

Református értékek nyomában a Bereg-vidéken

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2023. november 4-én
 kirándulást szervez

"Mert aki magát felmagasztalja, megaláztatik, és aki magát megalázza, felmagasztaltatik" (Mt 23, 12)

Kedves Hazajáró túratársak!

 

Előszeretettel látogatjuk Kárpátalja hegyvidéki részeit, így kissé háttérbe szorul szűkebb környezetünk. Azt gondolhatnánk, hogy ismerjük Beregszász környékét és semmi újat nem tud mutatni. Ám ez messze nincs így!
Közel a reformáció napjához református értékek nyomába eredünk. Buszos kirándulásra kell készülni.
Közösen indulunk Beregszászból a "kolcevojon".
Első megállónk kilóg a református értékekből, ugyanis Tiszacsomán tekintjük meg a honfoglalási emlékparkot, amely vidékünkön a leggazdagabb honfoglaláskori lelet. Majd a görögkatolikus templomba látogatunk, vidékünkön több szempontból is egyedülálló, hiszen két címünnepe és Szent István koponyaereklyéje van.
Következő állomásunk a badalói református templom a Petőfi Sándor emléktáblával.
Majd ezután Mezővári következik, ahol a Nagyságos fejedelem zászlaját is kibontották. Megtekintjük az évszázados református templomot.
Csetfalva kazettás mennyezetű, fatornyos, gótikus temploma következik.
Benében - talán a Jóisten is megbocsájtja - a Varga családi szőlészet - borászatához borkóstolóra térünk be, élvezhetjük "lánghullámú nedűjeiket" .
Muzsalyban megtekintjuk a jelenleg felújítás alatt álló romtemplomot. S gyalogtúraszervezet lévén - persze csak ha lesz elég időnk a korai sötétedés miatt - ki nem hagynánk, hogy Muzsalyból Beregszászba gyalog térjünk vissza, érintve a vidék legmagasabb pontját, a 367 méter magas Nagy-hegyet. Innen csodálatos kilátás adódik a muzsalyi, a benei hegyekre, a salánki Hömlöcre, a nagyszőlősi Fekete-hegyre, s ha jó időt kapunk, még a Sztoj is látszik. Beregszász évszázadok óta híres a szőlőtermesztéséről, borkultúrájáról, ráadásul történelmi borvidék, erről is sokat hallhatunk majd. Végül a beregszászi kereszt mellett elhaladva érünk vissza a városközpontba.

 

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 08:00;

Túradíj: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak: 100 UAH/fő;

       Aki nem tagja az Egyesületnek: 200 UAH/fő;

       Borkóstoló (opcionális): 100 UAH/fő;

Buszköltség: 110 UAH/fő

Mit hozzunk magunkkal: személyi igazolvány, folyadék, esőkabát, fejlámpa, napellenzős sapka, túrafüzet, jókedv, terepi védőital.

bottom of page