top of page

Spici-Rebra-Gutin Tomnatik-Neszamovite-tó

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2023. augusztus 25-26. között
 túrát szervez

Kedves Hazajáró túratársak!

Ismételten Kőrösmezőre utazunk, hogy egy igazi magashegyi túrában legyen részünk, s hogy ezzel "megkoronázzuk" a túraévünket. Idén először mászunk 2000 méter fölé.

 

Program:

augusztus 25., péntek:

Indulás Beregszászból délután 2-3 óra magasságában, hiszen aznap 200 km-t kell utaznunk Kőrösmezőig. 

Szállás elfoglalása (szobákban), vacsora.

augusztus 26., szombat:

Túranap.

Reggeli után a szállásunkról egy autóinkkal át kell utaznunk Ivano-Frankivszk megyébe, majdnem egészen a Zaroszljak turistabázisig. A bázis előtt 2 km-rel hagyjuk járműveinket. Innen veszi kezdetét a gyalogtúra. Fenyőerdőben vágunk neki az útnak. Elhaladunk a Mala Marisevszka, majd a Velika Marisevszka csúcsai alatt. Néhol törpefenyő is simogat. A túra eleje néhol kaptatós, a Spici csúcsáig 6 km-en 770 méter szintemelkedést kell legyűrni. A csúcsot mindössze egy kőrakás jelzi, ám mi nem ezért jöttünk: 500-600 méter múlva a hegyoldalban 15-50 méter magas sziklaformációk meredeznek, egymás után több - egyesek szerint 15 - sorban. Távolról nézve kések pengéire, vagy vasvillára emlékeztetnek. A legenda szerint Oleksza Dovbus is itt van eltemetve. Továbbhaladva kiérünk a Csornohora főgerincére, azaz Kárpátalja határára. Első kétezresünk a 2001 méteres Rebra, s már közel a 2016 méteres Gutin Tomnatik, ezt sem hagyjuk ki. Csodálatos kilátás nyílik az alul, egy cirkuszvölgyben (vagy kárfülkében) megbúvó Brebeneszkul-tóra, amely Kárpátalja s egyben Ukrajna legmagasabban fekvő tava. A Rebra felé indulunk vissza, ahonnan a Hoverla és a Petrosz semmivel sem összekeverhető csúcsai törnek az ég felé. A Turkul csúcsa előtt letérünk a főgerincről a Neszamovite-tó irányába. Innentől a sárga jelzésen haladunk, majd egy idő után arról is letérünk, hogy a felfelé vezető ösvénnyel párhuzamosan az autóink közelébe érkezzünk. A túratáv 20 km-re rúg, elképzelhető, hogy még egy éjszakát töltünk a szállásunkon, így csak vasárnap utazunk haza.

FIGYELEM! Kőrösmezőig 7 ellenőrzőponton kell áthaladnunk (ezek határőrposztok). Kötelezően hozzunk magunkkal személyigazolványt!

Indulási helyszín és időpont: augusztus 25., Beregszász, római katolikus templom, 14:00-15:00;

A túra kiindulási pontja: Kőrösmező;

Teljes túratáv: 20 km;

Szintemelkedés és -vesztés: kb. 1070 m;

A túra nehézségi szintje 1-6 skálán: 5

Kiknek ajánljuk: edzett túrázóknak, 18 év felett. 18 éves kor alatt csak szülői felügyelettel.

Túravezető, szervező: Vezsdel László;

Utazás módszere: telekocsi

Szállás költsége: kb. 650 UAH vacsorával és reggelivel. Kőrösmező legjobb magyar vendégfogadójánál leszünk elszállásolva, Ő egyben szakácsnő is, így kaja-Kánaánban is részünk lesz :) Itt max 13-14-en férünk el, amennyiben többen leszünk, a többieket egy másik helyen, szintén magyar vendégfogadónál szállásoljuk el.

Túradíj: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 100 UAH/fő;

       Aki nem tagja az Egyesületnek: 200 UAH/fő;

Mit hozzunk magunkkal: személyi igazolvány, bicska, fejlámpa, egyéni gyógyszerek, étel+ital , esőkabát, napszemüveg, napellenzős sapka, naptej, túrafüzet, "terepi védőital", jókedv :)

spici-rebra-gutin-tomnatik-neszamovite-to - 0001.jpg
bottom of page