top of page

Szokolics-szikla

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2023. március 4-én
 gyalogtúrát szervez

"Megyek városból ki, messze
Hol nincs autó s velocipéd,
Hol csak virágokkal beszélek
S a tücsök mond el egy regét.

Fáradt vagyok és megpihenni
Oly jól esik a fák alatt,
Fejem a fűbe temetem be,
Nincs agyamban bús gondolat.

S hogy igy fekszem, közelről látom,
Hogy egy arasznyi tér mily sok?
Hüvelykkel mérhetem és mégis
Egy új világot láthatok."


Réthy László

Kedves Hazajáró túratársak!

 

Idei egyik új útvonalunk közé tartozik a soron következő túra állomása. A Szokolics- (vagy más néven Szokolec) sziklához látogatunk el. Ószemere (Сімер) településére érkezünk, mely Perecseny szomszédságában, de már a Turja völgyében fekszik. Innen indulunk 15 km-es gyalogtúránkra. 6 km megtétele után érjük el a 812 m magasságú Szokolics csúcsát, ahol meredek sziklaformációk és barlangok fogadnak. Ám útközben egy kisebb kitérőt teszünk az Ószemerei sziklához, amely pazar kilátással hívogat és kecsegtet: a Turja festővászonra kívánkozó völgye, északra a Javornik, Havasközi-bérc, Róna-havas. 

A Szokolicson is meglobogtatjuk egyesületünk zászlaját, s hogy izgalmasabb legyen a túra, nem térünk vissza Ószemerére, hanem egy teljesen más - immár turistajelzéssel ellátott - úton indulunk Turjaremetére. 8 km múlva már a Turja völgyének "fővárosában" vagyunk, amely egykor híres volt vasöntödéjéről, különleges gasztronómiai fogásokkal is találkozhatunk, hiszen elterjedt a békacomb fogyasztása, illetve Feketa Fedor postás emlékét is felidézhetjük.

 

FONTOS! A pontból B pontba túrázunk, de ez nem zárja ki, hogy külön járművel is lehessen csatlakozni. Ebben az esetben a sofőrt vagy az utasokat is visszaszállítjuk a kiindulási pontra (amennyiben mindenki befér a buszba), ez 10 perc buszon való állást jelent, így ennyi "kellemetlenséggel" kell számolni.

 

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 07:30

A túra kiindulási pontja: Ószemere (Сімер)

A túra érkezési pontja: Turjaremete (Тур'ї Ремети)

Teljes túratáv: 15 km 

Szintemelkedés: 650 m, ugyanennyi szintvesztéssel

A túra nehézségi szintje 1-6 skálán:

Túravezető, szervező: Vezsdel László

Utazás módszere: autóbusz. A buszon korlátolt a helyek száma, összesen 17 fő fér el, így jelentkezés sorrendjében történik a helyek feltöltése.  

Buszköltség: 300 UAH/fő

Részvételi díj:

-Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak: 100 UAH

-Aki nem tagja az Egyesületnek: 200 UAH 

Tagsági díj: 150 UAH/év

Mit hozzunk magunkkal: személyazonosító igazolvány, túrabot, esőkabát, fejfedő, fejlámpa, étel+ital (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki), terepi védőital, váltócipő)

 

Tartsatok velünk most is!  

bottom of page