top of page

Sztoj/Asztag

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2022. augusztus 13-án
gyalogtúrát szervez

Kedves Hazajáró túratársak, barátaink!

 

A már jól ismert Sztoj, vagy magyar nevén az Asztag csúcsát vesszük célba. 1681 méteres magasságával a Borzsa-havas vonulatának legmagasabb hegye. Fülöpfalvára érkezünk, innen felvonóval jutunk fel a Gemba oldalába, 1163 méter magasságba. Meredek kapaszkodóval jutunk fel a Gemba 1491 méteres csúcsára, Túránk egyetlen nehézsége az említett kapaszkodó leküzdése, miután felértünk, kellemes gerinctúrában lesz részünk. Elérünk a Firczák-havast és a Sztojt összekötő nyeregig ám ezt nem másszuk ki, hanem traverzúton, a gerinc alatt elkerüljük az emelkedőt. A Sztoj innen már csak 4,5 km, ezen az útvoanlon is lehetőség van a gerinc alatt haladni, könnyebb, egyenletesen emelkedő úton. Az Asztag lapos csúcsa hatalmas kőobeliszkkel, kereszttel és az egykori radarállomás maradványaival fogad minket. Miközben kipihenjünk az ide vezető utat, a Borzsa-havas lenyűgöző, élénk zöld vonulatán legeltetjük szemeinket. Azonos útvonalon térünk vissza, felvonóval térünk vissza járműveinkhez. Amennyiben időnk engedi, megtekintjük a Sipot-vízesést is.

A túra során folyamatosan a napon leszünk, gondoskodjunk fejfedőről, naptejről!

Időjárás függvényében változhat a túra dátuma!

FIGYELEM! Az alsóvereckei rendőrposzton a rendőrök megállíthatják a buszt!

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 07:30

A túra kiindulási és érkezési pontja: Fülöpfalva (Munkács-Alsóverecke-Volóc útvonalon)

Teljes túratáv: 18 km

Szintemelkedés: 700 m (ugyanennyi szintvesztéssel)

Kiknek ajánljuk: közepesen edzett túrázóknak

A túra nehézségi szintje 1-5 skálán: 3

Túravezető, szervező: Vezsdel László

Utazás módszere: autóbusz. A buszon korlátolt a helyek száma, összesen 17 fő fér el, így jelentkezés sorrendjében történik a helyek feltöltése. Természetesen van lehetőség külön autóval is csatlakozni!

Buszköltség: 340 UAH/fő

Részvételi díj:

-Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak: 80 UAH

-Aki nem tagja az Egyesületnek: 160 UAH 

Tagsági díj: 150 UAH/év

Mit hozzunk magunkkal: személyazonosító igazolvány, túrabot, esőkabát, fejfedő, étel+ital (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki), terepi védőital :)

bottom of page