top of page

Alsókalocsa és a Sztrimba

HAZAJÁRÓ ZÁSZLÓ raszter.png

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
szervezésében, 2021. május 22-én
 túrát szervezünk

FIGYELEM !

Programváltozás!

Kedves Túratársak!

Némi változás történt a hétvégi túrával kapcsolatban. A helyiek elmondása alapján sajnos az esőzések miatt nem tudunk személyautókkal felutazni a Priszlop-hágóra, ehhez teherautót kell bérelnünk. Ez árban is egy apró változást jelent, a teherautó ára 100 UAH/fő. A túratáv is 16 km-re nő, amennyiben elautózunk a falu széléig. A panzió és a sátras lehetőség továbbra is él!

A Priszlop-hágóról gyalog térünk vissza autóinkhoz.

Indulás: május 21 (péntek) 16:00-kor
Érkezés Alsókalocsára 19:30


Szállás igény szerint sátorban vagy panzióban. Ez utóbbi esetben 450 hrivnya/fő vacsorával és reggelivel. 

Autóval a Prislop hágóig utazunk, mely Alókalocsától közel 7 km-re található festői környezetben 930 méteres tengerszint fölötti magasságban.
Sátrak felállítása.

május 22 (szombat)


Túranap
Amennyiben egyes túratársak a panziót választják, úgy másnap reggel bevárva őket 8:30-kor indulunk. 
Sátrainkat összeszedjük és az autókban hagyjuk. Autóinkat itt hagyjuk és könnyű, pár órára elegendő élelemmel és ivóvízzel megrakodott hátizsákkal vágunk neki a túrának. 
A Sztrimba nem adja magát könnyen. Gyakoriak a meredek szakaszok. Eleinte erdős részen megyünk, melyet egyre inkább felvált a borókafenyő, majd pedig a gyephavas. A Sztrimba jellegzetes Gorgánokbeli hegy. A csúcs közelében már szinte csak "ördögszántással", vagyis egymásra "rakódott" nagyobb kövekkel találkozhatunk. 
A vidék legmagasabb csúcsa a maga 1719 méterével. Csodálatos panoráma tárul elénk: a Fekete- és a Kalocsa bérc vonulatai, csúcsai, a Talabor völgye és maga Alsókalocsa is a szemünk elé tárul. 
Megpihenve indulunk vissza azonos útvonalon az autóinkhoz. 
Amennyiben időnk engedi, úgy Alsókalocsán egy igazi kuriózumot is felkeresünk: a falu határában az egyik Árpád-vonal bunkerben II. világháborús múzeumot alakítottak ki. 
Hazautazás: indulás legkésőbb 18:00-kor

Nehézségi szint: 4-es / gyakorlott túrázóknak ajánljuk
Túratáv: 5 km egy irányba. Összesen 10 km
Szintemelkedés: 786 m. fel, azonos útvonalon ugyanennyi ereszkedéssel.
Ár: 60 hrivnya/fő
Aki nem tagja az egyesületnek: 120 hrivnya/fő

Megjegyzés: akik nem tudnak elindulni péntek délután, azoknak van csatlakozási lehetőségük szombaton reggel is. Legkésőbb 8:30-kor indulunk a túrára, addig kell megérkezniük.  

Weblapra.png
186548108_5499117660162118_1808672012346
bottom of page