top of page

Sátras túra a Fagyalos-hegységben

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2023. július 14-16. között
 sátras túrát szervez

Kedves Hazajáró túratársak!

Tavaly elmaradtak a sátras kalandok, idén ezt pótolni szeretnénk! Az idei év első sátras túrájára indulunk Kőrösmezőre. Nagybocskón egy komolyabb katonai blokkposzton kell keresztülhaladnunk.

 

Program:

június 23., péntek:

Indulás Beregszászból délután 2-3 óra magasságában, hiszen aznap 200 km-t kell utaznunk Kőrösmezőig. 

Szállás elfoglalása.

július 15., szombat:

Első túranap.

Reggeli után a szállásunkról egy UAZ gépjárművel Drahobrát sítelepig szállítanak minket. Innen veszi kezdetét a gyalogtúra. Fel kell kapaszkodnunk a nyeregbe, ahol a Peremicska vendéglőben hagyjuk táskáinkat. Az Ikerhavas felé vesszük az irányt. Miután sikeresen visszaértünk a Peremicskához, újra felvesszük málháinkat és nekiindulunk a Fagyalos főgerincén északnyugat felé. Érintjük az Asztagot, a Nagy Katlant, s szépen sorban egészen a Trojaszka csúcsáig menetelünk. Letérünk a főgerincről, és észak felé, a Tatárka irányába folytatjuk utunkat. Alkalmas sátorhely az Okula-havason mutatkozik. Sátorállítás. E napon minél többet, legalább 20-22 km-t meg kell tegyünk.

júlus 16., vasárnap:

Második túranap.

Miután összeszedtük a sátrainkat, indulunk a Fekete-Tisza forrása felé. Egy nyeregben érjük el a tisztást, melytől nem messze veszi kezdetét a "legmagyarabb folyó". Feltöltjük vízkészleteinket, innen erdészeti úton, kissé monoton ereszkedés következik. Az egykori Apsinec vízfogó gátjánál vár minket a terepjárónk, amely visszaszállít bennünket Kőrösmezőre.

Túra végeztével rövid pihenő után hazautazás még vasárnap.

 

Indulási helyszín és időpont: július 14., Beregszász, római katolikus templom, 14:00-15:00;

A túra kiindulási pontja: Kőrösmező;

Teljes túratáv: 32 km;

Szintemelkedés: kb. 1400 m;

Szintvesztés: kb. 1800 m

A túra nehézségi szintje 1-6 skálán: 6

Kiknek ajánljuk: edzett túrázóknak, 18 év felett. 18 éves kor alatt csak szülői felügyelettel.

Túravezető, szervező: Vezsdel László;

Utazás módszere: telekocsi

Szállás költsége: 650 UAH vacsorával és reggelivel. Kőrösmező legjobb magyar vendégfogadójánál leszünk elszállásolva, Ő egyben szakácsnő is, így kaja-Kánaánban is részünk lesz :)

Terepjáró költsége: 500-600 UAH/fő

Ár: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 200 UAH/fő;

       Aki nem tagja az Egyesületnek: 400 UAH/fő;

Mit hozzunk magunkkal: személyi igazolvány, sátor, hálózsák, laticel, gázégő, vízforraló edény, bicska, fejlámpa, étel+ital , esőkabát, napszemüveg, napellenzős sapka, naptej, túrafüzet, "terepi védőital", jókedv :)

bottom of page