top of page

Cicka-Temnatik-Plaj

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2023. május 6-án
gyalogtúrát szervez

"Gyönyörű látványt nyújtanak az egymás felett emelkedő, egymáshoz majdnem
hasonló alakú hegykúpok megszámlálhatatlan sokasága s a szűk völgyeket és erdők oldalait ékesítő sötét-szürke pala-rétegek és kékes-szürke s mállási helyein fehér vagy sárgás homokkőszirtek, mik, csodálatos alakzatokat mutatva, folytonos változatosággal gyönyörködtetik a szemlélőt."


Lehoczky Tivadar
Képek a Bereghi-havasokról, 1880

Kedves Hazajáró túratársak!

 

A Borzsa-havas észanyugati “nyúlványán”, a központi Firczák-havastól tovább még nem jártunk. Volócról indulva egy körtúra formájában járjuk be ezt a szakaszt. Ez már a nehezebb túrák közé tartozik.  

Volócról egy réten keresztülvágva indulunk, majd egy meredek hegyoldalban folyamatos emelkedéssel jutunk ki az egyre ritkuló bükkerdőből. Az 1219 méteres Cicka (vagy másik nevén Feltámadás-csúcs) tetejére 4,5 km vezet, ezen mintegy 700 méter szintkülönbséget kell leküzdeni. Ebből kiderül, hogy meredek ez a szakasz. Innen már csak egy karnyújtásnyira van a csúcs! Rövid pihenő alatt gyönyörködünk a körpanorámában. Valamivel könnyebb dolgunk lesz mint ennek előtte, hisz a hullámzó hegygerincen folytatjuk tovább utunkat. Másfél kilométer megtétele után elérjük a Temnatik (Sötétes) 1343 m magas csúcsát, mely egyben túránk legmagasabb pontja.

A már megszokott Hazajárós hagyományaink után menetelünk tovább. A Sztoj illetve a Firczák-havas látványába feledkezve 2,5 km megtétele után a Plajon találjuk magunkat, innen folyamatos ereszkedéssel, 8 km múlva térünk vissza Volócra.

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 07:30. Gyülekező 7:20-tól.

A túra kiindulási és érkezési pontja: Volóc

Teljes túratáv: 17 km

Szintemelkedés: 1000  m

A túra nehézségi szintje 1-6 skálán: 5

Kiknek ajánljuk: gyakorlott túrázóknak

Túravezető: Vezsdel László

Utazás módszere: autóbusz

Utazási költség: 310 UAH/fő

Ár: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 100 UAH/fő

       Aki nem tagja az Egyesületnek: 200 UAH/fő

Mit hozzunk magunkkal: személyazonosító igazolvány, étel+ital (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki), meleg tea, váltócipő, terepi védőital, jókedv :)

bottom of page