top of page

Tóhavas-Kamjanka

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2023. június 3-án
 túrát szervez

Ne rohanjunk végig a völgyeken és gerinceken, ne nyargaljunk keresztül a falvakon, — ne csak a lábunkkal turistáskodjunk, hanem a lelkünkkel is. 

Ne csak nézzünk, hanem lássunk is. Mert aki lát is, az nem mehet tovább csodálat nélkül, mikor a rhododendronok, mintegy a természet láthatatlan kertésze által nagy csoportokba ültetve ragyogó piros virágaikkal pompáznak a havasokon. Sajátságos,
hogy a havasi rét nem csak télen, hanem margaréta­virágzáskor is hófehér. De hányszor találsz egymás mellett különböző fajú egyszínű virágokat, azonban nem szálanként, hanem dús csoportokban, mintha egy magasabb erő csak azért ültette volna, hogy növelje a természet szépségét és téged gyönyörködtessen 
alkotásaival.

Sinály Károly,

Turisták Lapja, 1939

Kedves Hazajáró túratársak!

A Gorgánok hegyei közé érkezünk. A Szinevéri-tó alatti parkolóig utazunk, innen veszi kezdetét gyalogtúránk. Jelen túránknál 2 útvonalat kínálunk: az eredetit ("A" útvonal) és egy könnyítettet ("B" útvonal).

Felsétálunk a 989 m magasan fekvő, festővászonra kívánkozó tóhoz, majd innen a fölötte magasodó 1496 méteres Tóhavast célozzuk meg. A Tóhavas oldalából gyönyörű kilátásunk van magára a tóra és a vidéket körbeölelő szürkés-zöldes kőgörgeteggel és törpefenyővel borított Gorgánok hegyeire.

Itt lép életbe a "B" útvonal. Aki nem szeretne végigjönni ezen a helyenként nehéz túrán, a tisztásról lehetősége van visszafordulni, és egy kellemes, családbarát napot eltölteni: sétálni a tó körül, élvezni a kilátást, visszatér a buszhoz és út közben még néhány látványosságot is útba ejtenek (Árpád-vonal bunkerrendszer, Asszonyok könnyei fátolvízesés, medverezervátum), illetve a Talabor partján sétálhatnak, szalonnasütésre is lehetőség van. Ebben az esetben a "B" csapat bevárja az "A" csapatot a Szinevéri-hágón, ahonnan szintén fantasztikus kilátás nyílik a Talabor, a Nagyág folyók, az Ökrös-patak völgyeire, illetve a Kraszna-havasra.

Aki az "A" útvonal mellett dönt, azokkal a Kamjanka irányába, a gerincen folytatjuk utunkat, néhol bedőlt fákat kerülve, néhol pedig a havasi törpefenyő "kellemes" simogatásában lesz részünk. Egy szakaszon ugyanis át kell verekednünk magunkat az egybenőtt törpefenyős szakaszon. Vissza kell ereszkednünk kb 1100 méterre, s majd innen érkezünk az 1578 méter magas Kamjankára. Szemünkkel végigjárjunk újból a túrát. Hazajárós hagyományok és jókora pihenő után ereszkedünk le a Szinevéri-hágóra. 

 

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 07:00;

A túra kiindulási pontja: Szinevéri-tó;

Érkezési pont: Szinevéri-hágó

Teljes túratáv az "A" útvonal esetében: 19 km;

Szintemelkedés: kb. 1200 m;

A túra nehézségi szintje 1-6 skálán: 5

Kiknek ajánljuk: edzett túrázóknak;

Teljes túratáv a "B" túraterv esetében: 6 km

Szintemelkedés: kb. 300 m

Túravezető, szervező: Vezsdel László, Varga Éva;

Utazás módszere: autóbusz

Utazási költség: 460 UAH/fő 

Ár: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 100 UAH/fő;

       Aki nem tagja az Egyesületnek: 200 UAH/fő;

Belépő a Szinevéri-tóhoz: kb. 75-80 UAH/fő

Belépő a medverezervátumba: 25-50 UAH/fő

Mit hozzunk magunkkal: személyi igazolvány, étel+ital (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki, min. 1,5 l víz), esőkabát, napszemüveg, napellenzős sapka, naptej, túrafüzet, "terepi védőital", jókedv :)

bottom of page