top of page

Topasz (1548 m)

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2023. július 7-8-án
gyalogtúrát szervez

Kedves Hazajáró túratársak!

 

Az 1548 méter magas Topasz a  Kraszna-havas egyik olyan csúcsa, ahol a Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagjai még nem jártak. Ugyan már végiggyalogoltunk a Kraszna főgerincén, 6 csúcsot érintve, illetve a Mencsult is meghódítottuk, de e túránk célpontját még csak távolról figyeltük. 
Könnyű kiszúrni ezt a csúcsot, hiszen egy jellegzetessége miatt kitűnik. Nem kell ugyanis Párizsig utaznunk, hogy lássuk az Eiffel-tornyot, van nekünk saját, egy kárpátaljai. 
A túrát nem a népszerű ösvényről indítjuk, hanem Alsókalocsa Kvaszovec nevű falurészéből, ahol 2 jóízű, kiépített ásványvízforrás is található.  Innen a kék jelzésű, ódon erdőben haladó ökoútvonalon kapaszkodunk ki a Kraszna gerincére.
A túra hossza miatt az oda-vissza utazás nem fér bele egy napba, így még előző délután, pénteken felutazunk Alsókalocsára, panzióban elfoglaljuk a szállásunkat és egy csapatépítő estét tartunk s szombat reggel kipihentető alvás után indulunk neki a hegynek.

Körtúrát teszünk, körülbelül a talabori víztározó közepénél jövünk le, innen közel 6 km-t kell gyalogolnunk a Talabor partján, hogy visszajussunk a járművekhez.

Indulási helyszín és időpont: július 7. (péntek) 16:00, Beregszász, római katolikus templom

A túra kiindulási és érkezési pontja: Alsókalocsa (Tiszaújlak-Nagyszőlős felé)

Teljes túratáv: 24 km 

Szintemelkedés: 1185 m

Szintvesztés: 1195 m

Kiknek ajánljuk: közepesen edzett túrázóknak

A túra nehézségi szintje 1-6 skálán: 5

Túravezető, szervező: Vezsdel László

Utazás módszere: telekocsi  

Túradíj: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 100 UAH/fő

       Aki nem tagja az Egyesületnek: 200 UAH/fő

Szállásdíj: kb. 500 UAH/fő

Mit hozzunk magunkkal: személyi igazolvány, esőkabát, túrabot, étel+ital (energiaszeletek, szőlőcukor, csoki), meleg tea, terepi védőital :)

topasz.jpg
bottom of page