top of page

Karszthíd

HAZAJÁRÓ ZÁSZLÓ raszter.png

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2023. május 27-29. között
 túrát szervez

Kedves Hazajáró túratársak!

Az eredetileg tervezett időpont helyett május 27-29 között (szombat-hétfő), Pünkösd ünnepén keressük fel a Torockói-hegységet. 

- Tordai-hasadék és Tordai sóbánya

-Székelykő túra 

- Ordaskő túra

Viszonylag gyakorlottabb túrázóknak ajánljuk, akiket nem ijeszt meg a 5-700 méter szintkülönbség.

Szállásunk a Tóbiás vendégházban lesz Torockón, ahol 2 db 2 ágyas szoba fürdőszobával, továbbá 4-5-6 ágyas szobák állnak rendelkezésünkre közös fürdő lehetőséggel. A vendégházról és a vendéglátókról csak és kizárólag jókat lehet olvasni, kivétel nélkül 9 pont fölötti értékeléssel. 

Kisbuszos és egyéni utazásos lehetőség is lesz, hogy mindenki kedve szerint választhasson/utazhasson. 

Kisbusszal 45 000 Ft/fő, mely tartalmazza: 

- utazást

- szállast félpanziós ellátással, 

- túravezetést

Egyéni vagy telekocsis utazás esetén 26 000 Ft/fő, mely tartalmazza: 

- szállast félpanziós ellátással

- túravezetést

 

Szállasfoglalásunk 18 főre vonatkozik, tehát ezt az árat erre a létszámra tudjuk biztosítani. 

A szállásfoglalas miatt előlegre is szükség lesz, ami 5000 Ft/fő függetlenül az utazás formájától. 

Program: 

05. 27. (szombat)

Indulás Beregsurányból: 7:00

A Tordai-hasadék Erdély egyik legismertebb, legnépszerűbb természeti látnivalója, kirándulóhelye. A lenyűgöző látványt nyújtó kettéhasadt hegy a Torockói-hegység északi nyúlványában, Tordától pár kilométerre található. A szurdokban futó közkedvelt, függőhidakkal felszerelt túraút végig járása felejthetetlen élmény, visszafelé választhatjuk a hasadék tetején futó, kilátásban gazdag útvonalat is. 

 

A túra hossza: 5 km

 

A túra időtartama: 3 óra

Szintkülönbség: 390 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege:

Könnyen teljesíthető rövid túra, esős, nedves időben, ill. magas vízállásnál fokozott figyelmet igényel a szurdokban való haladás. Visszafelé a szakadék szélén jövünk, ezért számolunk egy erős emelkedővel a völgyből a fennsíkra. Esős, nedves időben hasznos dolog lehet az alsó lábszárunkra könnyen felcsatolható kamásli. Hűvösebb időben pedig egy szél- és vízálló dzseki.

 

Másik fő látványossága a vidéknek a sóbánya

 

A méltán népszerű tordai hasadék mellett a nagy múltú város, Torda fő látnivalója az évszázadok óta működő sóbánya, mely Erdély egyik legérdekesebb látványossága. Ki gondolná, hogy a közelmúltban a világ 25 leghihetetlenebb látványossága közé választott helyszín a föld alatt nemcsak a természet páratlan só-csodáival, de óriáskerékkel, csónakázótóval, fürdésre alkalmas barlangi sóstavakkal is bír?! 

 

Az ár nem tartalmazza a belépő árát, ami 60 lej, vagyis 5000 Ft. 

Torockóra érkezve vacsorával várnak, majd egyéni vagy csoportos séta a faluban. 

 

2. nap

A Torockó, Székelykő Túra hossza 15 Km. Az útvonal szintemelkedése 700 m., szintideje 5 óra nehézsége közepes. 

Részletek később. 

 

3. nap

Körbejárjuk az Ordaskövet. Gyalogos túra. Útvonal: Torockó, Torockószentgyörgy, Havas-patak völgye, 948 m-es vízválasztó, Ordaskő délnyugati oldala, Tilalmas erdeje, Torockó.

 

A útvonal hossza 16 km, a szintkülönbség 400 m fokozatos emelkedéssel és ereszkedéssel. Torockószentgyörgyről a kék kereszt jelzése mentén megyünk a Havas-patak völgyében a 948 m-es nyeregig. Innen a kék pont jelzése mentén folytatjuk a túránkat, egy darabig szekérúton, majd ösvényen, mely az Ordaskő oldalában lévő sűrű erdőben vezet. Jobbra az Ordaskő gerincére, balra a Vidaj völgyére lehet látni. Az ösvény kivezet egy 927 m-es nyeregre, ahonnan északkeleti irányt vesz, és csak a jobb oldalát kíséri az erdő, az ún. Tilalmas erdeje. Előttünk a Ciblok 772 m-es gúla alakú, erdővel borított magaslata jelzi az irányt. A Ciblok és a Tilalmas közti nyeregből 90 fokos fordulattal az ösvény délkeleti irányt vesz, balról felbukkan a Székelykő. A szálfákkal ritkásan benőtt, teraszolt hegyoldalon leereszkedve hamarosan beérünk Torockóra.

 

Visszaérkezés után pihenő és indulás haza

Túravezető, szervező: Bíró András

Weblapra.png
bottom of page