top of page

Tyapes

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2023. szeptember 9-én
 túrát szervez

Kedves Hazajáró túratársak!

Ez alkalommal ismét a már jól ismert Alsókalocsa településére látogatunk el. Mint ahogy azt már többször tapasztaltuk, a község kiváló túralehetőségeket biztosít, hiszen magasabbnál magasabb hegyek emelkednek a falu fölé. Viszont most egy méltatlanul ismeretlen és viszonylag keveset látogatott csúcsot mászunk meg. Ez pedig a Tyapes, mely a maga 1324 m-es magasságával kissé elmarad környék 1500-1700 méteres hegyeitől. Azonban ezt a fent kitárulkozó látvány kárpótolja. Nem először tesszük tiszteletünket ezen a hegyen.

A túraútvonal zöld jelzésű ösvényen, néhol sűrűbb, néhol ritkább erdőben vezet, kisebb tisztásokkal tagolva. Ugyanazon az útvonalon térünk vissza.


Az egyik legszebb körpanorámás csúcs Kárpátalja vidékén. Kiváló rálátás nyílik a Piskonya vonulatára, valamint a Sztrimbára és a Kraszna-havas tömbjére - hogy csak a fontosakat említsem - illetve a Talabor és a Nagyág folyók völgyeire. 
 

Indulási helyszín és időpont: Beregszász, római katolikus templom, 06:00;

A túra kiindulási pontja: Alsókalocsa (Колочава);

Teljes túratáv: 10 km;

Szintemelkedés és -vesztés: kb. 860 m;

A túra nehézségi szintje 1-6 skálán: 4

Kiknek ajánljuk: közepesen edzett túrázóknak.

Túravezető, szervező: Vezsdel László;

Utazás módszere: telekocsi

Túradíj: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 100 UAH/fő;

       Aki nem tagja az Egyesületnek: 200 UAH/fő;

Mit hozzunk magunkkal: személyi igazolvány, bicska, fejlámpa, egyéni gyógyszerek, étel+ital, napszemüveg, napellenzős sapka, naptej, túrafüzet, "terepi védőital", jókedv :)

bottom of page