top of page

Honismereti buszos kirándulás
az Ung völgyébe

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
2021. szeptember 25-26-án
 buszos kirándulást szervez

Kedves Hazajáró túratársak!

 

Ezúttal egy újabb buszos kirándulásra invitálunk benneteket a méltatlanul mellőzött Ung völgyébe.

Időpont: szeptember 25-26.

Jelentkezési határidő: szeptember 24.

 

Indulás: 8:00, Beregszász, római katolikus templom mellől 

Szállás: Viharoson, a KMNE vendégházában.  

1. nap 

Viszonylag hosszú utazást követően érünk el Beregszászból Szerednyére, ahol is első megállónkat tartjuk. A várrom érdekes múltjával hívogat! Egy rom, melyhez templomos lovagoknak, pálosoknak és persze a Dobó családnak is komoly kötődése volt. A vár az utóbbi években szépen karbantartott, rendezett környezettel várja az ide látogatót. 

Utunkat folytatva elkerüljük Ungvárt és Nevicke felé indulunk. A  nevickei várrom az utóbbi években rendkívül látványos változáson esett át. Nem csak a főtorony tetőszerkezete újult meg, de egész falrészek kerültek vissza a helyükre. Vidékünk leglátványosabb lovagvára mindenképpen megéri a kb. 1300 méternyi kaptatást a várhegy oldalába, hiszen innen visszatekinthetünk Ungvárra és az Ung folyó egy szakaszára. Ezzel tulajdonképpen kezdetét veszi az utazásunk az Ung folyó mentén, melynek több, mint 100 km-es szakasza található Kárpátalján. 

Perecsenyben Fedor Feketa, a vidék egykori híres postásának szobránál tartunk pihenőt. 

Kicsit elhagyjuk az Ung völgyét, hogy a Turja patak völgyébe is ellátogassunk. 2013-ban nyitotta meg kapuit a Schönborn park Turjavágás határában, amely egyértelműen a vidék Osztrák-Magyar Monarchiabeli hangulatát hivatott felidézni. Kellemes sétát teszünk a parkban, majd visszatérünk Perecseny felé. Utolsó megállónk a különleges építészeti remekműnek is számító csontosi görög katolikus fatemplomnál lesz. 

Mindössze 10 km utazással érünk el Viharos nevezetű településre, ahol a szállásunk a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Egyesület Vadvölgy elnevezésű panziójában lesz. 

Szállás elfoglalása, vacsora

A panziótól mindössze 50-60 méterre található csánok (ülőfürdő) forró hangulata ad felmelegedést az elfáradt utazónak. (Fakultatív, külön fizetős)

 

2. nap

Reggeli: 7:00

Indulás: 8:00

Malomréten a második világháború borzalmaira, de egyúttal a magyar hadvezetés egyik kiemelkedő építészeti "csodájára" emlékeztet az Árpád-vonal itteni körlete. Körbejárjuk az erdőben megbúvó tanösvény betonmaradványait.

A teremtés, a természet csodája a következő látványosságunk Patakófaluban. Az 1000 éves Tölgyapót keressük fel a település központjában. 

Az Uzsoki-hágó 889 méteres szintmagassága felé utazunk tovább, de előtte még megállunk kicsit. Biztonságos szakaszon hagyjuk a buszunkat, hogy mintegy 400 méter sétával eljussunk egy fantasztikus kilátópontra. Oda, ahonnan visszatekinthetünk az Ung völgyének egy jelentős szakaszára. 

A hágón az első és második világháború véres eseményeire és a hazájuk határait védő elesett katonákra emlékezünk. 

Kisebb megállókkal/pihenőkkel utazunk Beregszászig. 

Ár: 950 UAH felnőtteknek, gyerekeknek 14 éves korig 750 UAH.

Kötelező: személyigazolvány/paszport!

 

Túravezető, szervező: Bíró András 

Tartsatok velünk most is!  
Fantasztikus élményben lesz részetek!  

bottom of page