top of page

Visk 3 túra 

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
szervezésében 2021. október 23-án
 túrát szervezünk

„Nyári este volt, mikor a várhegy alatt elterülő síkon egész napi munkájukban elfáradt viskiek lepihentek kissé, hogy majd összegyűjtve holmijukat haza menjenek. Hirtelen lódobogás hallatszott: a várból rablócsapat lovagolt feléjük. Amint a rablólovag és kísérete a pihenőkhöz ért, a lovag odasietett Nagy Ilonkához, Nagy Istvánnak, Visk község leggazdagabb polgárának szépséges leányához, s arra kérte őt, hogy menjen vele a várba, ahol a vár úrnőjévé teszi. A leány azonban vonakodott eleget tenni a rabló óhajának, mire az fölkapta az ártatlan teremtést, fölpattant vele a lovára, s kíséretével elvágtatott a várba. Nagy Ilonka minden áron ki akart szabadulni fogságából, s esedezve kérte a rablólovagot, hogy bocsássa őt szabadon. Az elvetemült ember azonban csak nevetett, s káromlások közepette az eget fenyegette, kihívva ezzel maga ellen a természet haragját. Hirtelen borzalmas erejű vihar támadt, a villámok egymás után csaptak a várba, a hegy megnyílt, s lakóival együtt elnyelte a várat. Helyén, a várhegy oldalán keletkezett az a tó, mely sokáig a környék egyik legszebb látványossága volt.” 

Kedves túrázni vágyó Tagtársak! 

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: OKTÓBER 10.

Utazás busszal.

Amint ígértük, Stók Lajos bácsi vezetésével visszatérünk Viskre és annak környékére, hogy megtekintsük a település környékét őszi pompájában is. 

Visk keleti oldaláról indulunk el Fenes nevezetű falucska felől, melyet egykor viski birtokosok béreltek. Nevezetes hely már ez is, hiszen a Blaskovics testvérek tulajdonában volt. Érintjük a régi erdészházat, mely az egykori magyar világ emlékét őrzi romos állapotában. Tudod mi az a Kőkalangya? Én sem. De Stók Lajos bácsitól a vidéket kiválóan ismerő erdésztől ezt is megtudhatjuk. Továbbhaladunk az egykori Riskó mocsár felé ahol 56-ban egy tavat létesítettek szinte a hegy tetején. Majd leereszkedünk az Öszvérháton oda, ahol az első világháborút követően fogolytábort alakítottak ki. Mára csak a kövek egy része maradt fent. Több, mint 100 év távlatából idézzük fel ezt a szomorú időszakot és tartunk rövid megemlékezést.

A várhegy déli oldalába érkezünk, ahol ismét két borkutat, azaz ásványvízforrást keresünk fel. Persze meg is kóstoljuk ezeket. Így érkezünk meg ismét a hegy lábához, ahol már az autóbusz vár ránk. 

 

Miért utazunk busszal? 

 - A túra útvonala miatt, ugyanis egészen más helyen jövünk le a hegyről, mint ahonnan a túránkat indítjuk.

Így, amíg túrázunk, addig  a busz át tud menni az érkezésünk helyszínére

Miért ilyen szoros határidő?

 - A jelentkezési lapon láthatjátok, hogy a személyi igazolvány (Paszport) adataira is rákérdezünk. Mivel határövezetbe utazunk/túrázunk, ezért engedélyt kell kérnünk a határvédelmi szervektől. Ennek hivatalos átfutási ideje 2 hét. 

Kérünk,  figyelmesen, helyesen töltsd ki a személyes adataidat!

Mi történik, ha lemondod az utazást a jelentkezési határidő után?

 - Semmi sem történik! Azt javasoljuk, hogy inkább jelentkezz, még akkor is, ha nem vagy teljesen biztos a részvételben. A határőrségnél nem gond, ha valaki nem jött el, viszont gond, ha valaki nincs a listában és eljött!

Lehet-e csatlakozni a jelentkezési határidő után? 

 - Semmiképpen sem, mivel csak azok vehetnek részt a túrán, akiknek a neveit leadtuk a határőrségnek.

Ha nem szerepelsz a listán, akkor határsértést követsz el!

 

Utazás: létszámtól függően 20 vagy 54 személyes busszal

Ár: 50 hrivnya/fő felnőttek számára

     

Túratáv: 15-17 km között. Visszatérési lehetőség nincs. 

Szintemelkedés: 600 m

A túra nehézségi foka 1-5 skálán: 3.

Utunk során többször kell majd patakokon átkelni, váltás cipőt és zoknit mindenképp hozzunk!

Gyülekezés Beregszászban a római katolikus templom mellett: 6:45-től

Indulás: 7:00;

 

Tartsatok most is velünk! Ez vissza nem térő útvonal lesz! 

bottom of page