top of page

Zemplén túra és kirándulás

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet
szervezésében 2021. november 26-28. között kirándulást szervezünk

 

 

„Cum Deo pro Patria et Libertate”

Első alkalommal látogatunk Magyarországra a Kárpátaljai Hazajáró Egylet szervezésében. 

Időpont: 2021. 11. 26-28 (péntek - vasárnap)

Indulás: 11.26-án, pénteken délután 16:00. - Telekocsi módszerrel - autónként változhat ennek a költsége 2 - 4000 Ft körül

Indulás helyszíne: római katolikus templom előtti tér, Beregszász

Ár: 16 000 Ft/fő mely tartalmazza a szállás díját félpanziós ellátással

A kiránduláson a Hazajáró tagjai vehetnek részt. Abban az esetben, ha nem vagy tag, de szeretnél velünk tartani nincs akadálya. Ezt a 2021-es és a 2022-es tagsági díj befizetésével (100 UAH + 150 UAH) teheted meg.

A várakba, múzeumokba való belépők költségét, valamint a Zemplén Kalandparkban a bob pálya díját az egyesület állja!

Előleg: 8000 Ft

Jelentkezési határidő: november 14 (vasárnap)

Később is jelentkezhetsz, de ebben az esetben már a szállástól és az utazási lehetőségtől függ, hogy tudsz-e csatlakozni.

AZ UTAZÁS OLTÁSHOZ KÖTÖTT!!!

Határátkelési kisokos: ukrán állampolgárokat beengednek oltás nélkül is, max. karanténba helyezik (itteni PCR teszttel kiváltható). Ezzel annyi gond lehet, hogy annak ellenére, hogy beutazhatunk Magyarországra PCR teszttel, de nem biztos, hogy elfogadják a magyarországi helyszíneken: várak, kastélyok, éttermek. Belépés Magyarországra: nincs korlátozás, biometrikus útlevéllel is lehet menni jelenleg.

Kérünk, amennyiben szeretnél jönni, minél előbb töltsd ki a jelentkezési lapot, hogy időben tudjuk jelezni a szálláson a létszámot.

Az utazás akkor valósul meg, ha a járványügyi helyzet nem romlik.

Programterv:

11.26.

Pénteken délután 16:00-kor indulunk egyenesen az Asztély - Beregsurány határátkelőre. 

Csak technikai megállóval utazunk Sárospatakig, ahol a szállásunk lesz a Borostyán panzióban 2-3 ágyas szobákban. 

Vacsora, szállás elfoglalása.

 

11.27, szombat. 

Reggeli: 7:00

Indulás 8:00

Közel 40 km utazás után érünk el a füzéri várhoz.

A Füzéri vár Magyarország 7 természeti csodájának egyike. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Zempléni-hegység legkeletibb részén, egy meredek oldalú vulkáni kúpon található. A várat a 13. század elején építették, így Magyarország legkorábbi várainak egyike. Jelentős felújításon esett át 2014 és 2016 között, melynek keretében felépült az úgynevezett Alsóvár, megújult a Felsővár várkápolnája, palotaszárnya és alsóbástyája. A vár látogatható (honismereti vezető felkérése még folyamatban). Ezt követően túrára indulunk a Zempléni-hegység legmagasabb csúcsára, a Nagy-Milicre (895 m), mely Magyarország egyik legszebb látnivalója. A füzéri várhegy lábától indulunk. Útközben több helyen is parádés kilátást élvezve, néhol igen meredek kaptatókat leküzdve mászunk fel a hegyre.  A túra hossza: 12 km. A túra időtartama: 4,5 - 5 óra.  Szintkülönbség: 460 m fel, ugyanannyi le. Részletes leírás: https://kirandulastippek.hu/zemplen/nagy-milic     Visszatérve Sárospatakra, tisztelgünk II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem emléke előtt a sárospataki szobornál. 

Vacsora

11.28.  Reggeli: 7:00

Indulás 8:00

Sárospataki vár látogatása.

A sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő reneszánsz építészet legértékesebb alkotása, Sárospatak legjelentősebb műemléke. A magyar nemzeti örökség része. A magyar 500 forintos papírpénz hátoldalán a sárospataki vár látható, amely a hatalmas Rákóczi-birtoknak része volt.

 

Ezt követően Sátoraljaújhelyre látogatunk a Zemplén kalandparka. Itt található Magyarország, sőt a térség leghosszabb bob pályája, de látogatható a kalandpark pálya, a tanösvény és a mászófal központ, melyben mindenki megtalálhatja a saját igényei szerinti kikapcsolódási lehetőséget.

Aki közben más kikapcsolódásra vágyik, itt felfedezheti az érdekességeket:

http://www.zemplenkalandpark.hu/nevezetessegek-satoraljaujhelyen/ - a linkre kattintás után kattints az épületek "ikonjára" az információkért.

 

Terveink szerint 17:00 - 18:00 körül érünk a határra.

Tarts velünk most is! 

bottom of page